Vad gör ert företag och vilka är era affärsområden?
– Sisterhood App AB är ett LegalTech-företag som har utvecklat en plattform för att stödja våldsutsatta genom att erbjuda säkrare lagring av bevismaterial. Vi strävar efter att sänka tröskeln till rättssystemet och hoppas kunna bidra till att fler våldsutsatta får en fällande dom.

Hur kom du på affärsidén?
– Idén till Sisterhood föddes efter att jag själv utsattes för ett sexuellt övergrepp år 2019. Trots att jag anmälde händelsen till polisen, lades åtalet ned på grund av bristande bevis. För att bearbeta mina upplevelser började jag arbeta ideellt på en kvinnojour. Där hörde jag ofta från kvinnor i våldsamma relationer att de hade svårt att dokumentera övergrepp på ett säkert sätt, då deras partner ofta kontrollerade deras telefoner. Som jurist insåg jag snabbt att detta var ett enormt problem, eftersom bevisning är avgörande i fall där ord står mot ord. Denna insikt ledde till utvecklingen av Sisterhood, ett verktyg för säker dokumentation och lagring av bevis, för att underlätta den rättsliga processen för våldsutsatta.

Hur många anställda är ni idag?
– Vi är för närvarande två personer som arbetar med Sisterhood, samt tre rådgivare och två frilansande apputvecklare.

Hur ska ni använda stödet från Ahlgrens Donationsfond?
– Vi planerar att använda stödet från Ahlgrens Donationsfond för att etablera ett dotterbolag i USA och anpassa vår produkt till den amerikanska marknaden. Vårt mål är att lansera produkten parallellt i både Sverige och USA.

Vad hoppas ni att det får för betydelse för er verksamhet?
– Våld i nära relationer är ett globalt problem, och med över 10 miljoner drabbade årligen i USA ser vi en stor möjlighet att göra nytta där. Vi hoppas att stipendiet ska ge oss möjlighet att nå en bredare marknad och hjälpa fler människor genom att etablera vår verksamhet i USA. Med de resurser och nätverk som stipendiet kan ge oss, ser vi en chans att anpassa våra tjänster till nya behov och kulturella skillnader, samtidigt som vi lär oss av den amerikanska marknaden. Detta skulle också bidra till att stärka vår organisation globalt och ge oss möjlighet att göra en ännu större positiv skillnad för dem vi stöttar.

Vad händer hos er under året och hur ser framtidsplanerna ut i övrigt?
– Vi befinner oss i en spännande fas. Stödet från Ahlgrens Donationsfond har gjort det möjligt för oss att genomföra intervjuer med produktutvecklare som en del av vår marknadsanalys i USA, vilket gett oss värdefulla insikter. Vi har också satt ihop ett säkerhetsråd för att stärka vår infrastrukturs säkerhet. Vårt stora mål för i år är att lansera produkten och etablera oss på marknaden.

Vilken påverkan på den regionala tillväxten/utvecklingen/sysselsättningen har ditt företag eller hoppas du det kommer att ha framöver?
– Våld i nära relationer är ett globalt problem, så vi hoppas att Sisterhoods produkt ska kunna stödja våldsutsatta världen över och därigenom bidra till positiv regional utveckling och sysselsättning.

Har du något övrigt att berätta om verksamheten eller er kontakt med Ahlgrens Donationsfond?
– Vi är mycket tacksamma för stödet från Ahlgrens Donationsfond, vilket har möjliggjort vår marknadsundersökning i USA. Jag hade också en mycket givande lunch med Tommy Bergström, där jag fick lära mig mer om fondens arbete.

Företag: Sisterhood App AB
Namn: Angelica Smedberg
Titel: VD och grundare
Ålder: 34
Hemsida: https://www.sisterhoodapp.org/

 

Fakta om Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond

Fonden stödjer innovativa idéer som främjar internationell handel samt företag som satsar att växa. Företag och institutioner i Gävleborg kan ansöka om medel ur fonden senast den 31:a oktober varje år.

Familjen Ahlgrens anda var viktig i samband med instiftandet av fonden. Familjen var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa och öka arbetstillfällen på hemorten samt satsar för att växa internationellt.

Fonden är en av regionens större med ett sammanlagt värde på ca 60 miljoner kronor.
Fonden lanserades 2014 och har sedan dess delat ut 10 Msek i och med 2023 års utdelning och beviljade ansökningar uppgår till 63 sedan lansering.

PS. Årets ansökningar skall vara inne senast den 31 oktober.

Frågor gällande fonden vänligen kontakta ordförande för Ahlgrens donationsfond
Peter Candell, tel 070-674 12 44

För mer information och ansökan https://ahlgrensdonationsfond.se