Vi var bäst i världen på att hantera och förstå schimpanser. Jag lider så med den unika djurskötaren och schimpansernas "fostermamma" Ing-Marie Persson som lär gråta blod och förre parkdirektören Tom Widorson roterar sannolikt rejält med varv i sin nuvarande destination.

Jag är ledsen, förtvivlad och förbannad som så många andra. Det är inte fyra "apor" som har skjutits. Det är fyra helt unika individer med en egen historia som vi alla har kunnat följa genom åren. I sorgen är vi naturligtvis många som undrar vilka det är som dödats.
Flera stora misstag har begåtts och ansvariga har en rejäl utmaning att göra i sin krishantering:
• Hur kunde chimpanserna rymma?
• Vem tog beslutet att de skulle skjutas på plats?
• Vilka försänktes det beslutet med? Ledning eller styrelse?
• Varför tog man inte kontakt med den världsledande experten (Ing-Marie Persson) för att diskutera hanteringen?

Fotot är ett mycket kärt personligt minne får jag en puss av lilla söta chimpansen Manda i tryggt sällskap av just Ing-Marie Persson hemma hos Tom och Lisa Widorson.

Sammanfattningsvis kan jag inte göra anat än att instämma till fullo med Johan Järvestad i dagens artikel i GD:
"Ett historiskt misslyckande av Furuviksparken. Fyra schimpanser har skjutits i Furuvik. Det är en historiskt mörk dag för parken. Exakt vad som har hänt vet jag inte men jag kan konstatera att det mesta har gått snett för Furuviksparkens schimpansskötsel de senaste tio åren. Det var då Ing-Marie Persson tvingades ta adjö från parkens schimpansflock.
Att göra sig av med en världsberömd schimpansdjurvårdare var misstag nummer ett.
Nästa enorma misstag var att ta in en ny hane 2015 utan att ha kompetens att introducera honom. Det gick åt skogen och sedan dess har Furuvik tvingats dela upp schimpanserna i två grupper, vilket inneburit att parken varje år sedan dess behövt söka dispens via Jordbruksverket eftersom varje schimpansgrupp egentligen haft det för trångt enligt djurskyddslagen."

Läs hela artikeln här https://etidning.gd.se/p/gefle-dagblad/2022-12-15/a/ett-historiskt-misslyckande-av-furuviksparken/311/849905/34603717