Anders Hessman

Anders är född i Mölndal som ligger strax utan för Göteborg och har bott där i olika omgångar men när han gick i 6:an på mellanstadiet så flyttade familjen till Malmö. Där gick Anders både i högstadiet och i gymnasiet.

Är med i hemvärnet

- När jag var liten ville jag vi bli yrkesmilitär, säger Anders. Jag gjorde värnplikten -87-88 men jag var då på tok för omogen säger han och skrattar men jag har nu ändå tillhört försvarsmakten i alla år sen dess. 

Anders berättar att han varit med i hemvärnet och FBU under flera år men att det numera är enbart hemvärnet han är med i. Han gör ca 40-60 dagar inom hemvärnet om året.

-Vi övar på att skydda landet. Det behövs folk till hemvärnet. Är du intresserad gå in på deras hemsida, berättar Anders för där finns mycket information om vad hemvärnet är för någonting,  www.hemvarnet.se

Naken militär

En anekdot Anders berättar när jag ber honom leta i minnet är att efter 3 dygn på en övning under värnplikten hade kompaniet ett återhämtningsdygn för att duscha, äta och vila. När Anders tvålat in sig så skummet löddrade på kroppen blev de utsatta för ett eldöverfall varpå han hoppade i sina kängor, tog sitt vapen och hjälm och sprang ut, hoppade ner i närmaste skyddsgrop och besvarade elden. Helt naken. Det blev helt tyst på fiendesidan. Det hände naturligtvis en hel del andra roliga saker med säger Anders och skrattar

Styckare

Anders utbildade sig 1984-86 till styckare och har jobbat som styckare i omgångar, bland annat på Samfood, en stor arbetsplats med ca 150 styckare. Sen flyttade han till Mölndal och började stycka på ICA Almås i Lindome.

Lite senare i livet, -92, började han jobba på Åke Ståhl styckning-central och jobbade där till -98. Därefter flyttade han till Skåne igen och gick en utbildning till Gastroprenör (gastronomisk entreprenör) i Tomelilla. Den ledde till nyfikenhet på livsmedelskemi.

Chokladnörd

Efter att ha hållit en föreläsning på Korsavadskolan i Simrishamn blev han erbjuden ett arbete som lärare där. Hans dåvarande sambo började tillverka praliner och även Anders intresse väcktes. Han läste en del matkemi och övade och prövade om och om igen.

- Jag lärde mig vad som hände med chokladen när man gjorde på ett visst sätt, säger Anders. Det finns en massa bra böcker om choklad och karameller. Till exempel Birger Lundgren och Jan Heed är duktiga på det, och det finns även filmer på Youtube. Vi är också ett trevligt gäng chokladnördar som hänger ihop på Facebook där vi utbyter lite tips och idéer.

Hessmans Praliner

Anders har nu ett företag som heter Hessmans Praliner. Hans nya tjej Ingrid hjälper honom med företaget. Just nu har han ingen butik men säljer via egen hemsida på nätet och via Rekoring. De deltar även på julmarknader, berättar han. Något jag inte kände till tidigare är Rekoring  som visst är en företeelse som existerar på Facebook där lokalproducenter säljer direkt till konsumenter. Anders berättar att man skriver i Facebookgruppen vad man har att sälja och kunderna skriver i kommentarsfältet vad de vill köpa, berättar Anders. Utlämning av varorna sker på en förbestämd tid och plats. Det är många olika företag som är med.

Drömmer om värmen

Jag frågar Anders om han har någon dröm.

- Jag drömmer om att flytta till Spanien, till Andalusien med min tjej Ingrid svarar Anders. Vi hoppas kunna flytta ner för gott. Vi har tänkt  hyra ut boendet i värmen på sommaren och åka runt med vår husbil då istället. På fritiden åker vi mycket ut med husbilen och vill åka till Nordkap när man kan åka över gränsen igen, och då vara ute med husbilen några veckor.

Spännande att experimentera

Anders avlutar med att berätta att han sedan 2006, när han startade sin chokladresa, ständigt gjort nya spännande smakupptäckter. Choklad är ju så otroligt mycket mer än bara en bit choklad, säger han.

- Intresset har bara ökat år efter år och har numera blivit lite av ett kall – att experimentera med olika smaker tillsammans med olika härliga chokladsorter är verkligen häftigt säger Anders och fortsätter. Naturligtvis är alla ingredienser vi använder ekologiska (så långt det är möjligt) och fria från palmolja. Chokladråvaran som används är Fairtrade och kommer i huvudsak från en schweizisk tillverkare, Felchlin, som enbart har de finaste råvarorna i sitt sortiment och en uppsjö av olika spännande smaker för mig att experimentera med i pralintillverkningen.

Felchlin jobbar tillsammans med kakaobönderna utan mellanhänder vilket ger bönderna en stabil, säker och rättvis inkomst, berättar Anders. Detta i sin tur gör att naturens resurser och även miljön är säkrad för framtiden. I gengäld får Felchlin kakao av absolut högsta kvalitet med mycket intensiva smakprofiler.

Vi avslutar samtalet, och nog blir man allt lite sugen på en god pralin eller vad säger du?

 

Läs mer om Anders Hessman på hans hemsida hessmanspraliner.se

Företaget finns även på Facebook och Instagram som Hessmans Praliner.

 

Text: Eva-Lena Ivarsson        Foto: Anders Hessman

www.connectpoint.se