Från den 1 mars till den 29 mars har 36 800 personer blivit varslade, uppger Arbetsförmedlingen. Siffran ligger normalt sätt på nästan 3 000 per månad. Drygt hälften av varslen har drabbat Stockholm med omnejd men övriga län börjar nu ta en allt större andel.
Detta är en högre takt än under finanskrisen på 90-talet där det som mest varslades 22 000 på en månad. Efter krisen 2008 varslades 19 900.

Historiskt sett håller en pandemi på i ett par månader. Ännu är det inte någon som med säkerhet kan säga hur länge det pågående coronautbrottet består, men det är tydligt att den har effekt på svenska företag och hela Sveriges ekonomi.

Varsel bidrar till fler lån
Vi ser tendenser till att privatpersoner i hela landet drar in på onödiga kostnader och de som blivit uppsagda från arbetet håller extra hårt i slantarna. Allt fler vänder sig också till banker och kreditinstitut. Jämförelsesajten MoreBanker har sett en stor efterfrågan på mindre lån under mars och april månad. Vanligast är privatpersoner väljer att låna 10.000 eller mindre summor för att täcka oförutsedda utgifter och för att dryga ut ekonomin.

"Coronakrisen slår hårt mot arbetsmarknaden och vi kan se ett ökat behov av att kunna ta ett lån utan fast anställning", säger Mark Andersen, CEO på MoreBanker.

Kraven för att få låna pengar online hos ett kreditinstitut brukar generellt sätt vara att personen måste vara myndig. Personen i fråga ska helst inte heller ha några betalningsanmärkningar, samt oftast också ha ett fast jobb. Vissa kreditinstitut väljer dock att låna ut pengar till personer som inte uppfyller de generella kraven. Kreditinstitutet blickar då istället framåt mot en framtida lösning istället för att bestraffa folk för något de råkat ut för tidigare i livet. Tar man ett mindre lån så spelar anställningsform oftast ingen roll och personens årsinkomst behöver oftast inte heller vara högre än 50 000 kronor.

MoreBanker: https://morebanker.se/

Pressansvarig:
Mark Anderson
Mobil: 3017 7791
E-mail: ma@admill.dk