Man brukar ge presenter vid födelsedagar, bröllop, jul, dop och andra stora högtider eller viktiga jubileum. Är det någon som står dig när ger man oftast en present oavsett om man kan delta vid själva firandet eller inte. Bor man i en annan stad kan man till exempel skicka presenten istället för att överräcka den personligen.

Generellt för alla presenter gäller att man bör tänka på mottagarens personlighet, intressen och behov samt välja en present som är personlig och relevant för dem. Undvik presenter som är allt för generella eller presenter som mottagaren inte har någon användning för.

Det är vanligt att ge en present som en form av tack för något särskilt, men det är också viktigt att inte ge presenter med förväntningar om något tillbaka.

Det är inte lämpligt att ge allt för dyra presenter i vissa affärsmässiga sammanhang då det kan ses som en muta. I vissa företag har man gått så långt som att helt förbjuda presenter medan andra har en gräns för hur mycket presenten får kosta.

När man går på middag hos någon är det alltid en trevlig gest att ta med en present så som en blomsterbukett, en flaska vin, lyxigt flingsalt eller någon annan liten present. Är man nära vänner och ses ofta brukar man dock sluta med att ge varandra presenter efter några gånger. 

Det är också en trevlig gest att ge en present till någon som nyss har flyttat till ett nytt hus eller lägenhet. Det visar att du bryr dig och önskar dem välkommen till deras nya hem. Du kan välja en present som är lämplig för deras nya hem, som en växt, en inredningsdetalj eller en köksredskap. Ett personligt och användbart present val är ofta uppskattat.

Det är också en vanlig tradition att ge en present till barnens lärare vid skolavslutningen som ett sätt att visa tacksamhet och uppskattning för deras arbete och engagemang under året.

Vilken present du väljer att ge kan vara beroende på lärarens intressen och preferenser. En presentkort till en lokal restaurang eller butik eller en bok relaterad till deras ämne kan också vara uppskattat. Ofta går alla föräldrar samman och samlar ihop pengar till en present till alla lärare som barnen har haft under läsåret.