Men för att verkligen kunna dra nytta av AI´s fulla potential handlar det inte bara om att använda verktygen, utan om att veta hur man ställer rätt frågor och ger AI rätt instruktioner – en process som kallas AI-prompting.

Kul men det kan faktiskt bli helt galet om man inte har kontroll på det här hisnande möjligheterna. Här tar jag dig genom grunderna för hur generativ AI fungerar och hur du kan bli expert på AI-prompting – en av framtidens mest efterfrågade kompetenser.

Vad är generativ AI och hur fungerar det?

Generativ AI är en typ av artificiell intelligens som använder algoritmer och stora mängder data för att skapa något nytt. Den arbetar utifrån specifika instruktioner, eller prompts, som ges av användaren. Beroende på vilken typ av AI det handlar om, kan resultatet bli text, bild, ljud eller video.

AI-modeller tränas genom att analysera enorma mängder data för att förstå mönster och sammanhang. En textbaserad AI kan exempelvis ha tränats på miljontals böcker och artiklar, vilket ger den förmågan att skriva egna texter utifrån användarens instruktioner. Samma princip gäller för AI-modeller som genererar bilder eller ljud – de tränas på stora dataset av bilder, musik eller andra ljudformer för att kunna skapa något nytt som liknar det de har "lärt sig".

En central del i att förstå generativ AI är att inse att AI inte "tänker" på samma sätt som människor. AI-modellen baserar sina resultat på sannolikhetsmodeller och mönster i den data den har blivit tränad på. Den skapar alltså inte från en kreativ idé utan snarare från ett statistiskt underlag. Det är därför som det är så viktigt att skriva bra prompts – för att kunna styra AI´s output så nära som möjligt till vad du faktiskt vill ha.

Olika typer av generativ AI

Innan vi dyker djupare i hur man skriver effektiva prompts, är det viktigt att förstå de olika typerna av generativ AI som finns och vad de kan användas till:

  1. Text-till-text AI – Den här typen av AI, som exempelvis ChatGPT eller andra språkmodeller, kan generera text baserat på de instruktioner den får. Det kan handla om allt från att skriva artiklar och bloggposter till att sammanfatta information eller skapa produktbeskrivningar.

  2. Text-till-bild AI – AI-modeller som DALL-E eller MidJourney genererar bilder utifrån textbeskrivningar. Detta kan användas för att skapa allt från unika illustrationer till produktkoncept.

  3. Text-till-video AI – Dessa modeller är fortfarande under utveckling, men tanken är att kunna skapa korta videoklipp baserade på en textprompt, något som kan revolutionera innehållsproduktion inom marknadsföring och filmproduktion.

  4. Text-till-audio AI – Modeller som kan generera musik eller ljud baserat på textbeskrivningar. Detta kan användas för att skapa ljudspår till spel, filmer eller andra kreativa projekt.

Varje typ av generativ AI har sina egna specifika användningsområden och möjligheter, men alla kräver samma grundläggande färdighet: att kunna skriva effektiva och engagerande prompts.

Hur du skriver bra prompts

Att lyckas med AI-prompting handlar om att vara tydlig, specifik och framför allt anpassa sin kommunikation efter AI-modellens begränsningar och förmågor. Här är några tips på hur du skriver bättre prompts:

  1. Var tydlig och specifik – Ju mer detaljerad din prompt är, desto bättre resultat kommer du få. Istället för att skriva "Skriv en artikel om AI", kan du skriva "Skriv en 1200-ords artikel om hur AI används i svenska företag för att automatisera kundtjänst och vilka framtida utmaningar som kan uppstå".

  2. Använd struktur – Om du vill ha ett strukturerat svar kan det vara bra att ge AI

    tydliga instruktioner om hur texten ska disponeras. Du kan exempelvis be AI att dela upp artikeln i rubriker och underrubriker, eller specificera hur lång varje sektion ska vara.
  3. Testa och iterera – Ingen prompt är perfekt första gången. En del av att bli bra på AI-prompting handlar om att testa olika varianter och justera efter behov. Prova att ändra ordval, lägga till detaljer eller omformulera dina instruktioner för att se hur det påverkar resultatet.

  4. Förstå AI

    begränsningar – AI är inte perfekt och kan göra misstag eller missförstå instruktioner. Det är viktigt att alltid läsa igenom resultatet och se om det matchar dina förväntningar. Ibland kan AI behöva flera försök eller ytterligare klargöranden för att ge ett korrekt svar.
  5.  
Hur du inte ska skriva prompts

Det finns också vanliga fallgropar som du bör undvika när du skriver prompts:

  1. Vaga eller oklara instruktioner – Om din prompt är för generell eller otydlig, kommer AI

    troligen att ge dig ett svar som är lika vagt. Exempelvis kommer en prompt som "Skriv något om AI" förmodligen leda till en oprecis och intetsägande text.
  2. För mycket information i en prompt – Att överbelasta en prompt med alltför många instruktioner kan göra att AI

    blir "förvirrad" och inte vet vad den ska fokusera på. Håll varje prompt tydlig och fokuserad.
  3. Felsyftningar eller tvetydigheter – AI är bra på att analysera text, men den är inte alltid bra på att tolka tvetydiga instruktioner. Försök att undvika formuleringar som kan misstolkas.

Möjligheter och begränsningar med generativ AI

Generativ AI erbjuder enorma möjligheter, särskilt för företag som vill effektivisera sina processer eller skapa innovativa lösningar. Du kan använda AI för att snabbt producera innehåll, generera nya idéer eller till och med automatisera vissa kreativa processer. Det öppnar upp för en mer kostnadseffektiv och flexibel verksamhet, särskilt för mindre företag med begränsade resurser.

Samtidigt finns det begränsningar. AI kan vara briljant på att skapa innehåll, men det kan inte ersätta mänsklig kreativitet eller expertis fullt ut. Det kan också ibland generera felaktig eller opålitlig information, särskilt om du inte ger den tillräckligt med kontext eller specifika instruktioner.

Etiska överväganden

Slutligen finns det naturligtvis viktiga etiska frågor att tänka på när du använder generativ AI. Hur säkerställer du att den information AI genererar är korrekt och inte vilseledande? Vad händer med upphovsrätten till det material som AI skapar? Och hur kan vi undvika att AI används på ett sätt som skadar eller missgynnar individer eller samhällen? Att använda AI på ett ansvarsfullt sätt innebär att ta hänsyn till dessa frågor och att aktivt arbeta för att utveckla och använda teknologin på ett sätt som är etiskt och hållbart.

I takt med att generativ AI blir allt mer integrerat i våra arbetsliv, kommer förmågan att skriva effektiva prompts att bli en nyckelkompetens för företag och individer. Genom att förstå hur AI fungerar och hur du kan ge det rätt instruktioner, kommer du inte bara kunna utnyttja dess fulla potential – du kommer också vara steget före i den digitala utvecklingen.

Joe Formgren
Publicerad i samarbete med Företagsbladet