Jag fick idén när min granne Hans-Erik Westman idag kom över mitt i snöskottningen med ett par gyllene burkar i sin hand. Han förklarade sin ståndpunkt om kriget och ville bidra genom att handla varor från Ukraina. Då vi båda har ett gemensamt intresse av att avnjuta en kall bärnstensfärgad dryck vid lämpligt tillfälle så var vi överens om att ju fler som kan bidra med det lilla så kan vi tillsammans skapa stor förändring.

Just den sorts öl som Hans-Erik hade med sig var Obolon, en av Ukrainas ledande producenter av maltdrycker. De har 6500 anställda och största bryggeriet ligger i Kiev samt att de har flera bryggerier på olika platser i landet. Det är en ljus lager med en god karaktär som idag endast finns i ett fåtal av Systembolagets butiker. Den går däremot utmärkt att beställa i kollin om 24 stycken.

Jag skrev om idén på Facebook och bad mina vänner att gärna dela inlägget vidare till alla pilsnerintresserade fredsaktivister i hela Sverige och resten av världen. Det fick raskt en stor spridning och delas frejdigt vidare.

Döm om min förvåning när Facebook sedan tog ned inlägget! De trodde nog att jag gjorde reklam för öl, vilket naturligtvis är förbjudet - men nu var ju syftet ett helt annat samt att länken i inlägget går till Systembolaget. Jag ifrågasatte dock detta i dialog och fick glädjande nog svar inom kort att inlägget var tillbaka: "Vi beklagar att vi gjort en felbedömning. Vi har granskat inlägget igen och det följer våra communityregler. Tack för att du bad om en granskning. Din feedback hjälper oss att bli bättre."

Min slutsats är därför följande - förena gärna nytta med nöje genom att köpa Ukrainska varor eller stöd i alla fall någon av alla de organisationer som stöder Ukraina tills det här vedervärdiga kriget är slut. Slava Ukraini!

För mer information om produkten se här https://www.systembolaget.se/sortiment/?q=obolon

Mvh

Joe Formgren
Fredsälskare och ölsmakare
070-679 79 00
joe@formgren.com