Född i Torsby 1948, började Eriksson sin karriär som spelare, men det var som tränare han skulle göra sig ett namn. Hans genombrott kom i IFK Göteborg där han ledde laget till seger i UEFA-cupen 1982, en bedrift som satte svensk fotboll på den internationella kartan och öppnade dörrarna för hans internationella äventyr.

En anekdot från hans tid i IFK Göteborg, berättad av en tidigare spelare, handlar om Erikssons förmåga att hålla laget fokuserat även under press. Inför en avgörande match, där spänningen var på topp, delade Eriksson ut ett enkelt råd: "Gå ut och njut av fotbollen, kom ihåg varför ni började spela från första början." Det enkla men kraftfulla budskapet fick laget att slappna av och leverera på planen.

Framgångarna utomlands

Eriksson fortsatte sin karriär med stor framgång i Benfica, där han vann tre ligatitlar. Han blev även en av de mest respekterade tränarna i Serie A, särskilt under sin tid i Lazio där han ledde klubben till deras första ligatitel på över 25 år. Hans skicklighet som tränare gick hand i hand med en extraordinär förmåga att hantera stora stjärnor och få dem att arbeta mot ett gemensamt mål.

En välkänd anekdot från hans tid i Lazio är när Eriksson konfronterade den italienska pressen, känd för sin intensiva bevakning och kritiska hållning. När en journalist frågade varför laget inte hade vunnit en viss match, svarade Eriksson lugnt: "Om ni vet så mycket om fotboll, varför står ni på den sidan av mikrofonen?" Svaret ledde till ett skratt i pressrummet, men också till en ökad respekt för hans ledarskap.

England och återkomsten till rötterna

Det var dock som förbundskapten för England mellan 2001 och 2006 som Eriksson blev en global figur. Han ledde laget till tre raka kvartsfinaler i stora mästerskap, en prestation som, trots att den ibland kritiserades, ändå visade hans förmåga att hantera pressen och de stora egon som ofta följer med att leda ett landslag som England.

En av de mest minnesvärda händelserna under hans tid som engelsk förbundskapten var när David Beckham skickade ett rörande meddelande efter att ha missat en avgörande straff i VM 2004. "Förlåt mig, boss," skrev Beckham. Svennis svarade enkelt: "Du är fortfarande kapten." Denna korta kommunikation visade den ömsesidiga respekten mellan spelaren och tränaren, och hur Eriksson alltid stod bakom sina spelare, oavsett vad.

Efter den internationella karriären återvände Eriksson till Sverige och engagerade sig i svensk fotboll, bland annat som rådgivare för Karlstad. Han förblev en ödmjuk man som aldrig glömde sina rötter, trots de globala framgångarna.

Avskedet

Sven-Göran Erikssons bortgång är en stor förlust för fotbollsvärlden. Han var en tränare som inte bara uppnådde fantastiska resultat utan också förstod vikten av att vårda relationer, både inom och utanför planen. Hans lugn och ledarskap kommer att saknas, men hans arv kommer att leva vidare genom alla de som inspirerats av honom.

Vi säger farväl till en av de största tränarna i modern fotbollshistoria, en man som visade att det går att nå världens topp med rätt kombination av kunskap, respekt och hårt arbete.

 

Joe Formgren
Publicerad i samarbete med sportidrott.se