Zarina Dzhumaeva kom till Sverige från Tjetjenien för elva år sedan. Hon har en utbildning som motsvarar en magisterexamen inom finans och kredit med inriktning mot bank. I sitt hemland arbetade hon inom flera olika områden på bank och drev även en egen fastighetsbyrå. Men i Sverige var det svårt att få ett arbete som motsvarade hennes utbildning.
- Det är inte lätt att få jobb på grund av språkbrist. Jag arbetade i många år med ungdomar och fastnade lite där. Men nu tänkte jag att det är dags att komma tillbaka till det yrke jag är utbildad för.
Zarina började därför leta efter en praktikplats på flera olika banker, men kunde konstatera att det är svårt för den som inte har vare sig rekommendationer eller kontakter.

Vändningen kom när hon började på Korta vägen hos Folkuniversitetet i Gävle. Korta vägen är en arbetsmarknadsutbildning som vänder sig till personer som har en akademisk examen eller minst två års akademiska studier i Sverige eller ett annat land. Utbildningen är på ett halvår och Zarina började i september. Då hade hon varit arbetslös en tid och längtade efter att komma hemifrån. Redan första dagen insåg hon att det här var något annat än de stödinsatser hon fått tidigare.
- Det är stor skillnad mot andra distansutbildningar jag har gått. Här är det så personligt och jag kände direkt att lärarna, Mike Davenport, Maria Olsson och Emil Elfving, verkligen bryr sig om oss. De ser vad vi behöver och höjer vårt självförtroende. Vi har också bra föreläsningar via Teams och det är så fin stämning i gruppen, säger Zarina.
Hon är också mycket nöjd med den svenskundervisning hon fått inom yrkessvenska.
- Jag har bott i Sverige i 11 år och jobbat i skolan, så det pedagogiska språket kände jag igen. Men det var flera juridiska och psykologiska termer som jag inte hade i mitt ordförråd. Emil Elfving pratar alltid så lugnt och tydlig, allt han säger fastar. Om jag hade haft en sådan svensklärare från början skulle jag ha pratat perfekt nu.

Zarinas mål med utbildningen var att få en praktikplats och tack vare Maria Olsson fick hon börja på Länsförsäkringar Bank i början av december.
- Det är helt underbart och otroligt! Jag kunde bara drömma om att få en sådan fin praktikplats och det blev möjligt tack vare Folkuniversitetet och Marias arbete. Hon är så driven och jobbar hårt för att vi ska få praktikplatser, säger Zarina.
Hon är också mycket nöjd med det bemötande hon fått på Länsförsäkringar och tror inte att det är helt omöjligt för henne att få en anställning där så småningom.

Zarinas tid i Korta vägen slutar i mitten av mars, men hon vill gärna rekommendera andra som har möjlighet att söka till utbildningen.
- Absolut! Jag önskar verkligen att Folkuniversitetet får fortsätta med Korta vägen. De hjälper folk att förverkliga drömmar!

 

Annika Wigö
Folkuniversitetet
Arbetsmarknadsutbildning Korta vägen Gävle - Folkuniversitetet

CFANYTT
www.cfanytt.se