Elinnebandy är en sport som vänder sig till personer med svår fysisk funktionsnedsättning och möjliggör idrott på lika villkor. Idrotten är i Sverige idag organiserad av Svenska Parasportförbundet men en inkluderingsprocess pågår för att flytta idrotten till Svenska Innebandyförbundet. Huvudarrangörer för World Cup Volt Hockey är föreningen KF Heros, Gävleborgs Innebandyförbund och Parasport Gävleborg. Första spadtaget för initiativet och den smått galna idén initierades av Christer Ringh, redan 2018 - men något som av förklaring själv fått skjutas på framtiden på grund av omvärldsläget.

- Det är så klart helt fantastiskt. Äntligen är det dags. Vi har arbetat så länge och så hårt för detta. Vi är också glada att vi fått prova på två nationella Pregames med lag från bara Sverige. Vi har lärt oss mycket och välkomnar det här med största entusiasm, säger Christer Ringh, projektledare för World Cup Volt Hockey.

World Cup Volt Hockey spelas i toppmoderna Gavlehovshallen som inhyser två hallar och bildar fyra planer. Alfahallen där både Champions Cup, SM-final och Svenska Cupens mästare har korats de senaste åren. En arena och stad som är vana arrangörer av idrott och innebandy i högsta klass.

Att evenemanget också ska vara unikt i sitt slag utanför själva spelet är viktigt för organisationen. World Cup Volt Hockey är ett intiativ som främst ska syfta till att stärka utbredningen av sporten och skall skapa mötesplattformar att växa i.

- Vi vill skapa en mötesplats för att utveckla sporten, vi vill ha fler lag, i Gävleborg, Sverige, Norden och världen att möta. Vi vill driva utvecklingen så fler personer får en meningsfull aktiv fritid och att skapa den här mötesplats är en del i en långsiktig strategi för att utveckla sporten, säger Ringh.

Under evenemanget skapas något som organisationen arbetar med under namnet "vara världens bästa mötesplats för folkhälsa, idrott och tillgänglighet". Ambition är att vara så mycket mer än bara elinnebandy. Genom World Cup Volt Hockey vill vi visa att idrott kan inkludera så många som möjligt inom fysisk aktivitet och socialt sammanhang. Flera konferenser och möten sker under paraplyet World Cup Volt Hockey. Dels träffas både regionplotiker, nyckelpersoner inom idrott och tillgänglighet och nationella förbund för att föra dialog om idrott och tillgänglighet.

- Alla ska ha rätt att idrotta efter sina förutsättningar. Det är ett tufft och svårt arbete och kräver stora samarbeten och att man vågar tänka nytt. Genom dessa mötesplatser samlar vi goda krafter som möts för att tillsammans utveckla idrott och organisation för personer med funktionsnedsättningar, säger Elin Walfridsson, projektledare Parasport Sverige för inkluderingsprocessen.

Läs mer om alla mötesplatser här.

World Cup Volt Hockey har också tre starka huvudpartner i ryggen, Gävle Energi, Collen AB och Gävle Energi. Partners som möjliggör World Cup Volt Hockey genom sina ekonomiska och uppoffrade insatser och nätverk.

Läs mer om Gävle Energi här.

Läs mer om Collen AB här.

Besöksinformation:
För er som vill besöka World Cup Volt Hockey är evenemanget öppet för alla besökare och biljetter köps i entrén och kostar 50 SEK per dag.

Adress: Gavlehovshallen, Gavlehov, Gavlehovsvägen.

För kontakt och frågor:
Christer Ringh - christer@kfheros.se, 076 - 144 69 56, projektledare World Cup Volt Hockey

Elin Walfridsson - elin.walfridsson@parasport.se, 070 - 682 22 43, projektledare Parasport Sverige för inkluderingsprocessen.

Mer information om World Cup Volt Hockey läser du här: http://wcvh.se eller via info@wcvh.se

Fakta om elinnebandy:
Idrotten vänder sig till individer med funktionsnedsättning och rörelsebehov där idrottaren sitter i en anpassad sport permobil med klubba fastmonterad längst fram på sportstolen. En så kallad t-stick. Genom snabba rörelser och taktisk manövrering spelar lagen matcher på sportgolvet, på ett innebandy-liknande vis med anpassade mål och sarger. Oftast möter man varann med tre spelare mot tre och det är en sport som kräver både fysik och strategi. Normalt sett spelar man på liggande låga målburar som är bredare än ett vanligt innebandymål och med lägre ribba.

Sporten som har etablerats i Sverige under tidigt 2000-tal finns i dag på dryga 10 platser i Sverige. Från Malmö i söder till Umeå i norr och inkluderar idag 13 aktiva klubbar. Idrotten har en utbredning i norden, då inom Danmark och Norge där ett dryga femtiotal föreningar finns. Det finns även ett lag i Tyskland, två i Kanada, Ontario och Alabama samt i Boston i USA.

Fakta om World Cup Volt Hockey:
Världens största och första upplaga av World Cup Volt Hockey. Arrangeras den 16-18 september i Gävle på Gavlehovsområdet. För första gången någonsin samlas lag från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Kanada och USA för att göra tillsammans - världens största elinnebaindyturnering genom tiderna. Totalt inkluderar World Cup Volt Hockey 22 lag och närmare 200 spelare samt ytterligare 100 ledare och ledsagare. Lägg där till ungefär 100 ideella krafter som gör evenemanget möjligt. Då har ni World Cup Volt Hockey i Gävle.