Under lördagen genomförde organisationen för World Cup Volt Hockey en uppvisningsaktivitet under VM semifinalerna på dam-VM i Uppsala och IFU Arena. En aktivitet som initiativtagarana ser som en ynnest med möjligheten att visa upp idrotten på en av världens främsta arenor.

Aktiviteten som är ett led inför World Cup Volt Hockey som spelas i Gävle den 16-18 september 2022 blev mycket lyckad. Inför över 2000 åskådare spelades en uppvisningsmatch i periodpauser. Aktiviteten genomfördes i ett samarbete mellan Svensk Innebandy, Gävleborgs Innebandyförbund och Upplands Innebandyförbund samt Parasport Gävleborg och Parasport Uppland.

När VM-semifinalerna spelades i IFU Arena i Uppsala på lördagseftermiddagen så var det spelarna från KF Heros elinnebandylag som visa upp sig inför en fullsatt publik.

– Det är jätteroligt att vi fått möjligheten att visa upp fler former av innebandyn än den traditionella under VM. Vi tror att det är viktigt för vårt arbete med att bli en folksport att visa vår stora bredd, säger Inez Rehn, Inkluderingsansvarig på Svensk Innebandy.

Elinnebandy spelas i en elinnebandystol som har en maxhastighet på 14 km/timmen. Stolen styrs med hjälp av en joystick och längst fram finns ett innebandyblad där bollen transporteras. Reglerna liknar innebandyregler, men sargen runt planen är lägre och målen är bredare än traditionella innebandymål. I Sverige finns 11 föreningar registrerade, med spridning från Malmö i söder och Umeå i norr.

Christer Ringh, kanslist på KF Heros, är nöjd med lagets uppvisningsmatch.

– Vi har haft det riktigt motigt under pandemin och målgruppen paraidrottare blev väldigt drabbade av inställd verksamhet tidigt. Det är därför extra roligt att ha fått ihop laget och fått göra något så här roligt tillsammans, säger Ringh.

Elinnebandy är en av tre former av parainnebandy som kommer tas över av Svenska Innebandyförbundet från Svenska Parasportförbundet i framtiden. Ett av de distrikt som arbetar aktivt med målgruppen idag är Gävleborgs Innebandyförbund i nära samarbete med Gävleborgs Parasportförbund. Det var även deras initiativ att visa upp elinnebandy under VM.

Läs mer om World Cup Volt Hockey här: http://wcvh.se