Det som är så bra med Gävles fjärrvärme är att ungefär hälften kommer från restvärme från industrins processer (som annars skulle ha gått till spillo) medan den andra hälften kommer från förnybara biobränslen, så som rester från skogsbruk. Nu får alltså även Sandviken Energis kunder ta del av den värmen i ett gemensamt system och samarbete som kommer att hålla i många, många år framöver.

Dessutom möjliggör vårt samarbete mellan kommunerna utveckling och expansion framåt. En satsning för framtiden helt enkelt.

”Win-win”, sammanfattades det som av Åsa Wiklund-Lång, kommunstyrelsens ordförande i Gävle, under invigningen då hon tillsammans med ordföranden i Sandvikens kommunstyrelse, Peter Kärnström öppnade den symboliska ventilen och formellt invigde ledningen.

Förutom fjärrvärmeledningen passade dessutom Gästrike Vatten samtidigt på att dra en råvattenledning mellan Gävle och Forsbacka så att vi bättre kan nyttja just råvatten till exempelvis bevattning, konstsnö och andra processer som inte kräver färskt dricksvatten. På så vis har projektet alltså även bidragit till ett smartare nyttjande av våra vattenresurser. Samverkan när det är som bäst.

Hela projektet har kunnat genomföras tack vare stöd från Klimatklivet.


Källa och mer info:
https://www.gavleenergi.se/2024/10/nu-forser-vi-sandviken-med-100-fornybar-fjarrvarme/