På den här bilden ser vi världens största godisbil färdiggjuten. Detta var inför 40-års jubileet av Ahlgrens bilar 1993. Här står dåvarande produktionschefen Pär Sundelin framför den jättelika godisbilen som alltså är gjuten enligt det legendariska receptet för världens mest köpta bilar.
– Bilen slog världsrekord i en av Ingvar Oldsbergs TV-shower och fraktades därefter åter hem till Gävle, berättar Ove Anonsen, tidigare både VD och styrelseledamot i Ahlgrens och även medgrundare till Ahlgrens donationsfond.
Världsrekordbilens vidare historia är inte dokumenterad men enligt obekräftade uppgifter kan betydande delar ha ätits upp...

Ahlgrens bilar - en svensk klassiker
Ahlgrens bilar är ett av de starkaste godismärkena i Sverige. Den ursprungliga smaken och den eleganta designen har varit oförändrad sedan 1953, då Ahlgrens godisfabrik bestämde sig för att försöka tillverka marshmallows. Resultatet blev inte som förväntat; istället blev det små skumgodisbitar formade som bilar. Sveriges godaste bil var född!

Om DigitaltMuseum
Länsmuseet Gävleborg har stora samlingar med konst, föremål och fotografier. På DigitaltMuseum kan du ta del av det som idag är digitalt tillgängligt. Vi arbetar kontinuerligt med att göra våra samlingar sökbara både för allmänhet och forskare. Du kan ladda ner bilder gratis, men även beställa extra högupplösta foton. På länsmuseets hemsidan kan du läsa mera om eventuella kostnader.
Besök DigitaltMuseum Länsmuseet Gävleborg på länken här
https://digitaltmuseum.se/s-xlm/


Om F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB
F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB grundades i Gävle 1885 av Fredrik Ahlgren och var ett familjeägt företag som bland annat tillverkade parfymer, mediciner, olika sko- och metallputsmedel samt prisbelönt skrivbläck.
Adolf Ahlgren inledde sin karriär som handelsresande för broderns fabrik, innan han år 1916 grundade dotterbolaget AB Pastill för tillverkning av konfektyr. År 1933 slogs de två bolagen samman och bildade F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB. Redan år 1909 började man dock producera pastiller, sedermera kända som Läkerol.
Ahlgrens förblev ett familjeföretag fram till 1985, då det såldes av Sture, Robert, Olle och Björn Ahlgren till Procordia. Ahlgrens är mest känt för sina produkter Ahlgrens bilar och Läkerol. Bland övriga Ahlgrens-produkter, som numera marknadsförs under Malacos varumärke, återfinns Pim Pim, Zoo, Fruxo, Zig Zag och Brio. De två sistnämnda produkterna tillverkades ursprungligen av den lokala konkurrenten Pix (ursprungligen Ericson & Rabenius), som förvärvades av Ahlgrens år 1975. Sonsonen Robert blir VD 1972 i tredje och sista generation till 1985 då familjen Ahlgren säljer företaget till Procordia.
Robert och hans fru Anita saknade bröstarvingar och valde att instifta en fond i familjens namn för att främja utvecklingen i Gävleborgs Län. Fonden är en således en fantastisk möjlighet för privatpersoner, organisationer och företag att söka pengar till att förverkliga sina innovativa idéer inom internationell handel.


Fakta om Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond
Fonden stödjer innovativa idéer som främjar internationell handel samt företag som satsar att växa. Företag och institutioner i Gävleborg kan ansöka om medel ur fonden senast den 31:a oktober varje år.
Familjen Ahlgrens anda var viktig i samband med instiftandet av fonden. Familjen var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa och öka arbetstillfällen på hemorten samt satsar för att växa internationellt.
Fonden är en av regionens större med ett sammanlagt värde på ca 60 miljoner kronor.
Fonden lanserades 2014 och har sedan dess delat ut 10 Msek i och med 2023 års utdelning och beviljade ansökningar uppgår till 63 sedan lansering.
PS. Årets ansökningar skall vara inne senast den 31 oktober.

Frågor gällande fonden vänligen kontakta ordförande för Ahlgrens Donationsfond
Peter Candell, tel 070-674 12 44

För mer information och ansökan se https://ahlgrensdonationsfond.se