Anna-Sofia - Gävles kakaoböna i världen
28/11, 2012 kl. 22:43Intresset för choklad började redan när Anna-Sofia Winroth var liten flicka. Pappa var militär och lyckan var stor när han kom hem med några av Kronans mörkbruna chokladkakor som hon kunde smyga iväg till sin trädkoja och njuta av.
Idag driver hon sedan flera år Gefle Choklaterie med tillverkning på Nygatan i Gävle, butik i Nian och dessutom har hon en egen kakaoplantage i Dominikanska republiken.
Chokladen från Gävle har även distribuerats till återförsäljare runt om i landet som premiumprodukt till bland annat Åre Choklad, Naturpralinen i Sysslebäck och Betsy Sandberg, Östermalms Saluhall. Den butik hon har på nätet ökar och börjar bli en betydande del av verksamheten. Det mesta levereras till direktkunder i Sverige men även till långväga kunder i till exempel Dubai, Texas
och Kina.
Ingenjör och Hollywoodassistent
Som nyfödd bodde hon på det Kungliga Slottet av den anledningen att pappa Lars Lindbom var chef för livvakten men tidigt så gick flytten till Gävle. Gymnasiet blev 4-årig teknisk på Polhem som följdes av Högskolan i Gävle där hon utbildade sig inom energiteknik. Ex-jobbet gjordes i USA och då bodde Anna-Sofia hos skådespelerskan Christine Lahti, som vunnit Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen Tjejen som jobbade skift och Emmy Award, Golden Globes för TV-serien Chicago Hope.
Efter högskoleexamen blev hon som enda tjej, en av 13 trainees på ingenjörsbyrån Theorells, och arbetade där i 1,5 år. Därefter gick flytten till Stockholm och Jarl Magnussons ingenjörsbyrå. Ett tag efter att hon börjat arbeta i Stockholm ringde Christine och undrade om hon inte kunde komma tillbaka till Hollywood och arbeta som assistent åt henne.
– Vilken 24-åring kan motstå det? Det blev 1,5 fantastiska år med både galor och tillställningar fyllda med kändisar. Man kan säga att jag var ”barnflicka” till en 42-åring, skrattar Anna-Sofia. När jag sedan kom hem fortsatte jag att jobba som ingenjör men kände att jag ville skapa mer efter att ha levt i en sådan kreativ värld.
Hon startade därför eget med affärsidén att förmedla egen och annan konst 1999.
– Det visade sig trögare än jag räknat med så då började jag jobba i garderoben på CH. Då tjänade jag så pass bra med pengar så att jag sen kunde köpa festvåningen på gamla Grand Hotel.
Tanken var från början att hon skulle börja jobba med choklad då huset vid den här tiden huserade herrklubben Sällskapet N.T. De hade då nämligen avnjutit en särskild chokladtryffel i 127 år vilket hade fångat Anna-Sofias intresse.
– Jag tyckte det var mycket spännande med ett anrikt recept och en del mystik. Det där kan jag bygga på, minns Anna-Sofia. Kan jag sen addera min ingenjörsexamen skulle det vara möjligt att skapa ett unikt chokladkoncept.
Först i Sverige med renodlat chocolaterie i modern tid
Vid den här tidpunkten, runt år 2000, fanns inte äkta choklad på samma sätt och hon blev därmed först i landet med att registrera ett renodlat chocolaterie i modern tid. Festvåningen tog dock mycket tid i anspråk så det tog tre år att öppna chokladbutiken i samma hus.
– Folk hade dock börjat knackat på dörren och velat köpa sedan tidigare och flera av dem är än idag våra stamkunder.
När CH brann sålde således festvåningen till dem som hade drivit nöjesdelen och chocolaterian flyttade då till Nygatan 40, intill Tennstopet, med både produktion och butik i samma lokaler. En del kunder klagade dock över läget och 2008 etablerades därför den nuvarande butiken i affärshuset Nian på Stortorget. Produktionen sker dock fortfarande på det gigantiska marmorbordet i de genuina lokalerna på Nygatan.
Jag har haft stort stöd av många duktiga människor i regionen och det har betytt mycket för mig personligen och verksamheterna. Torsten Engwall har fungerat som mentor och många av mina gamla lärare har betytt oerhört mycket. Journalisten Kerstin Monk har bland annat bistått mig i arbetet med boken och sedan måste jag nämna vår fantastiska landshövding Barbro Holmberg. Hon har gjort så mycket för både näringslivet och kulturen i regionen. Tänk om alla i offentlig sektor hade samma ”go” som henne - då skulle Gävle vara klart bäst i landet när det gäller företagsklimatet.
De tre döttrarna och mannen Per Wallström är dock de centrala personerna i ett yrkesliv som innebär ofantligt många timmars arbete och numera även en hel del resande. När hon inte arbetar eller umgås med familj eller vänner så drömmer Anna-Sofia om att hinna med favorithobbyn silverssmide.
Debutromanen
Anledningen till att Anna-Sofia skrev sin bok var att hon på resor i sin jakt efter den godaste kakaon upptäckte de fruktansvärda förhållanden som gällde avseende bondens situation i kakaobältet. På Elfenbenskusten säljs tusentals barn som slavar till ligor som säljer dem vidare för mellan 200-230 euro, det vill säga ett par svenska tusenlappar. Medelåldern är 11-12 år men en del av barnen är endast sju år gamla när de får börja arbeta sju dagar i veckan. Detta ämne berörs dock inte så mycket i den här första boken utan fokus ligger på den kokainsmuggling som sker via distributionen av kakao, tobak, kaffe och bananer.
– Min frustration kanaliserade jag genom att skriva den här boken och jag valde att göra det i en spännande skönlitterär form. Branschen känner till de hemska förhållanden som gäller men inte gemene man så jag vill ta läsaren till den värld jag känner.
Debutromanen har sålt över förväntan och har nu tryckts i en tredje upplaga. Dessutom har uppmärksamheten varit stor både i Sverige
och internationellt.
– Det har varit galet med kontakter efter att boken släpptes. Ett spansk förlag har visat intresse för boken, kanske innebär det ett släpp över hela Latinamerika och i februari skall jag träffa Édouard Cointreau (från likörfamiljen och även grundare av Gourmand World Cookbook Awards) som lovat hjälpa mig med det juridiska. UNICEF`s barnambassadör Tovan Thåst har också kontaktat mig, kanske ett samarbete kan innebära att en choklad där barnkonventionen följs ser dagens ljus. I dagarna blev det klart att Björn Ranelid, kommer att bistå mig som mentor med sina kunskaper i utvecklingen av mitt författarskap.
För varje exempler av romanen som säljs skänker Anna-Sofia en egen skrivbok till ett barn och nu är det flera som vill följa det exemplet så i januari bär det åter av till Dominikanska republiken och Haiti där detta kommer att uppmärksammas.
Målsättningen i framtiden blir att fokusera på barnens och böndernas situation i den delen av världen och Anna-Sofia har bestämt sig för att fortsätta skriva.
– Jag vill belysa situationen och verka för förändring. Jag har försökt att göra det med pralinen men inser nu att jag kan göra betydligt större nytta med pennan. Det är inte fel att tjäna pengar och jag vill visa att man kan göra det med både glädje och omsorg, det vill säga att inte använda barn som slitvara i processen. Idag får bonden ungefär 300 kronor för ett ton färdig kakao och jag får betala över 100 000 kronor för samma vara levererat här i Gävle så visst finns det en hel del att göra när det gäller fördelningen av den globala ekonomin.
Nya böcker är således planerade liksom att engagemanget i samhällsdebatten utökas. Men även om världen nu är hennes arbetsfält så är det Gävle som är den trygga hemmahamnen.
– Jag tänkte på det igår natt hur fint det var med vattnet i den nya rondellen när jag svängde av E4:an vid södra infarten. Jag ser dagligen nya små microzoner som är betagande. Det kan vara en samling löv på Nygatan, forsande vatten i Gavleån eller den glittrande kvällsdiamanten Alderholmen när man kör förbi på Skeppsbron. Jag älskar också vackra hus som Gamla Grand, Brandstationen eller Gamla Gefles träkåkar. Bönan är också himla mysigt.
Fantastiska smaker i Gävle
– I vår region finns väldigt mycket att vara stolt över och det är lätt att bli hemmablind. Vi har en fantastisk smakhistorik med Mackmyra som ett fint modernt exempel. ”Smaka på Gävle” borde vi kunna använda ännu mer. Vi har ju både historien och miljön. Det som händer på Leaf är synd men vi har massor med ”goda” exempel som Gevalia, Bönan med både böckling och nejonögon, Ockelbo Kyckling och Hamrånge Highland för att nämna några. Peter Ågren med Gävligt gott är en smakrofil som har ett brinnande hjärta liksom att Jädraöl i Jädraås är ett spännande koncept. Tillsammans med Wij Trädgårdar har vi utvecklat en särskild roschoklad med örter och till bröllopet fick Victoria och Daniel njuta av choklad med egna smaker. Så tillsammans är vi mycket starkare och har otroligt mycket att ge.
Anna-Sofias hälsning till alla läsare är följande:
– Nu när vi står inför en stundande jul kan vi väl skänka alla i hela världen en omtanke. Både med vad vi handlar och tänka igenom våra inköp. Se till att vi gör handlingar som skapar positiv energi och sprider sig som ringar på vattnet. Försöka att vara snälla och omtänksamma på flera plan. Det gäller vår framtid och planet.
Fakta: Theobroma Cacao, det vetenskapliga namnet betyder gudarnas föda, Linné namngav och hämtade Theobroma från grekiskan och cacao från indianerna. Ordet choklad tros härstamma från aztekernas och mayaindianernas ord chocolatl. Även ordet kakao har sitt ursprung i aztekernas språk, då ordet på nahuatl heter cacahuatl.
Text: Joe Formgren
Foto: P-E Jäderberg
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!