Tomas Andersson har länge intresserat sig för Västkustens historia. Född och uppväxt i västra Göteborg har hav och skärgård alltid varit närvarande. Familjen hyrde ett sommarhus på Orust under barndomen och som vuxen flyttade han dit under några år, bara för att fortsätta norrut, till Strömstad, Krokstrand och slutligen Grebbestad. Å yrkets vägnar som ungdomskonsulent har han genom åren haft hela Bohuslän som arbetsplats.

Han är utbildad arkeolog och historiker och arbetade åtta fältsäsonger för Riksantikvarieämbetet som fornminnesinventerare.

Andersson har givit ut två böcker om Bohusläns historia och en tredje är under arbete.

Den första kom för några år sedan och den andra förra sommaren..

Den första bocken skildrar historien från Järnåldern fram till 1658 och den berömda fredan i Roskilde. Den andra från år1658 och fram till nutid.

Under tidig medeltid  blev Bohuslän ett av de norska rikets centralområden, i ständig kamp med både danskar och svenskar. Kungahälla, som var Sigurd Jorsalafares viktigaste stad grundades av Olav kyrre på 1100-talet. På Ragnhildsholmens slott hundra år senare utspelades maktkampen mellan kung Håkon av Norge och den svenske hertig Erik. Bohus uppfördes 1308 och var framledes Norges kanske viktigaste fäste. Där regerade bland annat unionskungen Magnus Eriksson och drottning Blanka. Innan Freden i Roskilde 1658, då Bohuslän blev svenskt, utvecklades skogsbruket i landskapet, och under andra halvan av 1500-talet gick sillen till.

Efter freden i Roskilde får svenskarna  herraväldet över landskapet och bohusläningarna får vänja sig vid att maktens röst kommer från öster. Svåra tider väntar och det dröjer länge innan stöveltrampet genom landskapet upphör.  Det stora sillfisket under 1700-talet får livet i kustbandet att blomstra. Med 1800-talet kommer ett uppsving för både sjöfarten och badturismen. Nya samhällen växer fram med bland annat pappersbruk i Munkedal, och mekaniska verkstäder i Lysekil och Uddevalla.

Jag kan inget annat än rekommendera Anderssons böcker om Bohusläns historia och be er hålla utkik efter den tredje.

Kent Christensson

 

Läs fler artiklar på Svensk Press .se