Ett månadssparande skapar trygghet och en ekonomisk buffert som du kan ta av vid behov. Att försöka minska på en eller annan utgift är ett annat tips. För att få en ekonomisk överblick behöver du också känna till andra förändringar som kan påverka dig, som skatter, bidrag och avdrag. Här är några nyheter.

Skatter
Den nya gränsen för vilken inkomst du ska ha för att börja betala statlig skatt kommer att gå vid cirka 36 500 kronor. Denna gräns höjs varje år men nu mindre än vanlig vilket betyder att fler måste betala statlig skatt. Jämför därför ditt nya lönebesked i januari med ett från föregående år och se om det blir någon skillnad för dig.
Kommunalskatten är oförändrad i de flesta kommuner men inte i alla. Du hittar uppgifter om just din kommunalskatt på http://www.scb.se.
Schablonintäkten på sparande i investeringssparkonto och i kapitalförsäkring sänks till 0,27 procent, men man har infört en regel som säger att schablonintäkten inte kan bli lägre än 1,25 procent. Det betyder att den verkliga schablonintäkten för 2017 ligger på 1,25 procent. Skatten på schablonintäkten är 30% och tas ut automatiskt och du behöver inte göra något.
Under en fyraårsperiod kommer taket för hur stort uppskov med beskattning som är möjligt vid en bostadsförsäljning att tas bort, i praktiken från den 21 juni 2016 och fram till den 30 juni 2020. Den årliga avgiften som tas ut på den uppskjutna skatten är dock kvar. (När du säljer en bostad med vinst, kan vinstskatten skjutas upp genom ett så kallat uppskov. I och med att taket nu tas bort kan du skjuta upp hela vinsten, även om den är större än det tidigare taket om 1 450 000 kronor.)
Räntan på skattekontot sänks till noll kronor. Flytta därför pengar som du har på ditt skattekonto till annat sparande.
Bidrag

Flerbarnstillägget för det tredje barnet höjs med 126 kronor per månad.
Bostadsbidraget till barnfamiljer blir högre genom att man höjer inkomstgränserna, vilket kan ge som mest 167 kronor mer per månad.
Sjukersättningen till de som har sjuk-och aktivitetsersättning blir högre genom att garantinivån (den lägsta nivån) höjs med 157 kronor per månad. För samma grupp höjs även bostadstillägget med 100 kronor per månad.
Avdrag

RUT- avdraget utökas till att även gälla för reparation och underhåll av vitvaror i hemmet. Som tidigare är det endast för arbetskostnaden som det går att göra avdrag och arbetet/reparationen måste utföras i hemmet.
Nästa år bjuder som sagt på en hel del nyheter och förändringar som kan göra skillnad i plånboken, så passa på att gå igenom din ekonomi och styr upp dina ekonomiska vanor – kanske det rentav blir ett nyårslöfte?

God fortsättning och ett Gott Nytt År önskar vi på Nordea

Rickard Tandberg
Privatmarknadschef
Nordea Gävle