2010 var ett ovanligt bra trafiksäkerhetsår även med tanke på alkohol och bilkörning drygt 15 procent av de fordonsförare som omkom var alkoholpåverkade. Under åren 2005-2010 var i genomsnitt 23 procent av förarna alkoholpåverkade och åren innan dess var andelen ca 25-30 procent. Men fortfarande är det många, framför allt unga män, som kör bil trots att de druckit alkohol. Statistik för åren 2005-2010 visar att det ofta är alkoholpåverkade män mellan 18 och 24 år som omkommer i en singelolycka på en 70-väg.

- Trots att vi går i rätt riktning är alkoholrelaterade olyckor fortfarande ett stort problem i trafiken, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör, Trafikverket. Vi måste anstränga oss mer för att få de unga förarna att förstå att alkohol och bilkörning är förenat med livsfara, både för sig själv och för andra.
De ökade alkohol- och drogkontrollerna är en gemensam satsning mellan Polisen, Trafikverket och NTF. Under veckan görs extra många alkoholkontroller i Gävleborgs län.

- Alla poliser i yttre tjänst ska ägna så mycket tid som möjligt åt att kontrollera nykterheten i trafiken. Vi kommer att finnas på platser där vi vet att påverkade bilister kör, till exempel utanför systembolag och i samband med att krogar stänger. Vårt fokus är att färre ska dödas och skadas i trafiken på grund av alkohol- och drogpåverkade bilförare, säger Ulf Carnerius, Trafikpolischef, Gävleborgs län.
Inför insatsveckan har NTF tagit fram ett särskilt material för restauranger och pubar som vi kommer att sprida runt om i Gävleborgs län.
NTF kommer även att ha en ljusmanifestation vid rådhustorget i Gävle den 15/12, 15,00-18,00, där ett gravljus tänds för varje som omkommit i alkoholrelaterade trafikolyckor 2010.

- Under december, med glögg och julfester, vill vi uppmana alla bilförare att för säkerhets skull låta bilen stå, samtidigt som vi vill önska en trevlig kväll. Det blir även allt vanligare att man tar en öl efter jobbet och vi vill att alla tar sitt ansvar även då.
Kör inte alkohol- eller drogpåverkad, vägra åka med en onykter förare och hindra andra från att köra fulla. Det handlar om att rädda liv, säger Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare, NTF Gävleborg.

Kontaktpersoner:
Claes Tingvall, Trafiksäkerhetsdirektör,Trafikverket 0243 – 758 10
Ulf Carnerius, Trafikpolischef, Gävleborgs län 010-567 90 32
Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare, NTF Gävleborg070-313 40 14