Högtiderna på våren avlöser varandra. Först kommer påsken, valborgsmässohelgen, Kristi himmelsfärd, pingsthelgen, nationaldagsfirandet och så midsommarhelgen och kanske där i mellan födelsedagar, bröllop och skolavslutning.
Vi lämnar vardagsrutinerna och äter festligare mat som oftast består av mer fett, socker och salt. Det blir lite mer av allt. Känsliga magar reagerar med en gång och symtom som uppkördhet, förstoppning, gasbildning och smärta är en ganska vanlig reaktion.
Men även de som klarar mer kan känna av magen när festmåltiderna avlöser varandra tätt i tid. Att magen reagerar beror oftast på att matsmältningen kommit i obalans. Det är inte farligt, och innebär mest obehag i mage och tarm och är nog för de flesta värt besväret.
BESKA ÄMNEN MER OVANLIGA IDAG
När vi äter mycket socker och kolhydrater i olika former blir mage och tarm ofta lite upprörda. Men vissa av oss reagerar på fett och starka kryddor. Andra kan känna svullnad av nyttig mat som bönor, lök och äpplen.
Tillfälliga matsmältningsbesvär är oftast lätta att åtgärda. Det är sedan länge känt att bitterörter har en lugnande effekt på magen. Något du kan ta både före och efter en måltid.
Det är betydelsefullt för allmänhälsan men allra mest för magen att tarmrörelserna fungerar bra, för det behövs för att näringsupptaget ska bli så bra som möjligt.
Just de bittra smakerna har blivit mer ovanliga idag än vad de var förr. Och förr visste vi att bittra ämnen lugnade magen och avslutade måltiden med något bittert.
Idag är det oftast sött och salt som tar plats. Det är smaker som stimulerar till mer aptit medan de beska ämnena hjälper kroppen att ta hand om maten.
NÄR INNEHÅLLET I TARMEN JÄSER BLIR MAGEN SPÄND
Det som inträffar i kroppen när matsmältningen blivit störd kan handla om att bukspottskörteln och leverns produktion av matsmältningsenzym har hamnat i obalans.
Och om spjälkningen av fett och proteiner inte fungerar som det ska är det vanligt att innehållet i mage och tarm börjar jäsa. När det jäser reagerar magen med att bli spänd, bullrig och gasig.
Bitterörter kallas örter som boldo, mattram, kronärtskocka, rölleka, och pepparmynta. Dessa bittra ämnen bidrar till att stödja den övre matsmältningen, gallan och levern. De får också igång tarmens rörelse. Symtom som svullnad och kramp kan lindra symtom redan efter en kvart vid ett intag men effekten blir tydligare över tid.
Studier har visat att bitterörternas speciella förmåga att aktivera bildandet av matsmältningsenzymer i bukspottskörteln och gallan är det som ger den positiva effekten.
Om du har problem med magen kan du ta bitterörter direkt efter en måltid, men de kan också användas förebyggande en till två gånger per dag. Även de som har dålig aptit kan dra nytta av att ta en kur med bitterörter.
TINKTUR MED BITTERÖRTER
Ett exempel på produkt med bitterörter är det växtbaserade läkemedlet Cynaramin som kan används vid tillfälliga matsmältningsbesvär som minskad matlust, uppkördhet eller gasbildning. Den innehåller:
Boldo: En ört som härstammar från Sydamerika och som använts inom folkmedicinen för att minska på kramper och knip i magen. Boldo kan dämpa svullnad och stimulera gallproduktionen. Boldo har en viss bakteriedödande effekt.
Maskros: Har en lätt vätskedrivande effekt och långsiktigt har den en gynnsam effekt på matsmältningen. Maskros bidrar till att öka produktionen av galla samtidigt som den underlättar tömningen av tarmen.
Kronärtskocka: Är en medelhavsört som bidrar till att aktivera produktionen av matsmältningsenzymer. Kronärtskocka har en inflammationshämmande effekt.
Pepparmynta: Har en lugnande effekt på magen och bidrar till att mildra kramper och stimulera leverns funktioner.
Tänk på att när du använder ett växtbaserat läkemedel ska du alltid läsa innehållsförteckningen noga innan användning. Har du långdragna problem med magen så bör du vända dig till läkare eller annan utbildad vårdpersonal.
Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media