Högskolan i Gävle befäster sin position som ledande fastighetsmäklarutbildare
20/5, 2015 kl. 11:30Svensk Fastighetsförmedling har för att säkra sin rekrytering tecknat ett samarbetsavtal om uppdragsutbildning med Högskolan i Gävle.
Enligt Svensk Fastighetsförmedling (SFAB) finns det många duktiga personer som skulle bli utmärkta fastighetsmäklare, men för vilka den ordinarie programutbildningen inte är ett alternativ.
Det kan t ex bero på familjeförhållanden som gör att man inte kan flytta eller att man inte klarar programmens höga intagningspoäng.
SFAB´s bild är också att det utbildas för få fastighetsmäklare. Hela utbildningar (t ex i Borås) har lagts ned och antalet tillgängliga fristående kurser inom området har minskat kraftigt.
Skickar sina anställda
Svensk Fastighetsförmedling är uppbyggt kring en central organisation, SFAB, till vilken en mängd franchisetagare är kopplade. Det är franchisetagarna som genom sina företag kommer att erbjuda medarbetare att vidareutbilda sig till fastighetsmäklare.
Samarbetsavtalet mellan HIG och SFAB sträcker sig över två år och inbegriper tre potentiella utbildningsstarter. Det handlar om mellan 15-35 deltagare i varje start. Den första omgången startar i augusti 2015.
Berätta mer Tommy Gerdemark, chef Avdelningen för ekonomi vid Högskolan i Gävle.
Vad är skillnaden mot den traditionella utbildningen?
Det här är en uppdragsutbildning där franchisetagare inom Svensk Fastighetsförmedling köper utbildningen av Högskolan i Gävle. Utbildningen om totalt 120 hp är uppbyggd kring sju kurser. Utbildningen kommer till delar att vara nätbaserad, men varje kurs innehåller 2-4 tvådagarsträffar på en kursgård.
Vårt fastighetsmäklarprogram är treårigt och landar i en kandidatexamen. Denna uppdragsutbildning är tvåårig och siktar i första hand på de utbildningskrav som statliga fastighetsmäklarinspektionen ställer för att få verka som fastighetsmäklare.
Vi ställer samma kvalitetskrav på kurserna i uppdragsutbildningen som vi gör på motsvarande kurser i den ordinarie utbildningen. Det är en trovärdighetsfråga för oss.
Hur är det med intagningskraven?
SFAB levererar ett antal deltagare till oss. De väljer genom intervjuer ut vilka internsökande som de, genom sina franchistagare, är villiga att betala utbildningen för. Vi prövar inte behörigheten.
Varför engagerar sig Högskolan i Gävle?
Detta är ett sätt för oss att befästa vår position som den fastighetsmäklarutbildare i landet som både studenter och rekryterande företag i första hand ska vända sig till.
Intäkter från uppdragsutbildning är också positivt i tider där utbildningsanslagens storlek är osäkra.
Vad kan detta innebära för den ordinarie utbildningen? Uppdragsutbildningen ska inte påverka den ordinarie utbildningen. Det har varit en förutsättning för att vi ska välja att gå in i samarbetet.
Kan du se andra områden där det kan bli aktuellt att sälja hela utbildningar?
Ja, potential finns inte minst inom områden där det på samma sätt som för fastighetsmäklare krävs en definierad utbildning och där det upplevs svårt för arbetsgivare att hitta medarbetare. Sjuksköterskeutbildning är ett redan befintligt exempel på Högskolan i Gävle.
Är detta framtiden?
Jag tror att uppdragsutbildning kommer att vara en del av vår framtid. Vi behöver löpande följa med i utvecklingen, men också aktivt söka upp nya intäkts- och utvecklingsmöjligheter.
För mer information, v v kontakta:
Tommy Gerdemark, chef Avdelningen för ekonomi, Högskolan i Gävle
Telefon: 026-64 88 26, 070-259 53 27
E-post: tommy.gerdemark@hig.se
Text: Douglas Öhrbom
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »