Kunskapsområdet rörelse prioriteras på gymnastiken
18/4, 2015 kl. 09:17Det är viktigt för framtiden att skolan tar sitt fulla ansvar för att unga människor får den kunskap de behöver för att utveckla en hälsosam livsstil. Med en övervägande del bollsport på skolgymnastiken är chansen stor att inte alla elever är motiverade att delta i undervisningen.
Skolinspektionens kartläggning av kommunala och privata skolor 2012 visar att 94 procent av undervisningstiden för ämnet idrott och hälsa används till kunskapsområdet rörelse och då med tonvikt på olika lekar, spel och bollsporter. Undervisningens fokusering på sport innebär att kunskapsområdet hälsa och livsstil ges ett för litet utrymme i många skolor då friluftsliv och utevistelse har en allt för undanskymd plats i undervisningen.
Oklara kunskapskrav i ämnet idrott och hälsa och det faktum att en av fyra skolor ger för lite undervisningstid i ämnet idrott och hälsa tillsammans med att lärare prioriterar bollsport och lek på idrottslektionerna gör att eleverna inte får all den utbildning som anges i kursplanen. Det är viktigt för framtiden att skolan tar sitt fulla ansvar för att unga människor får den kunskap de behöver för att utveckla en hälsosam livsstil. Med en övervägande del bollsport på skolgymnastiken är chansen stor att inte alla elever är motiverade att delta i undervisningen.
Har du koll på hur ämnet idrott och hälsa ser ut på din skola?
HÄLSA SVERIGE
Niclas Carlson
Leg.Kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige.se
http://www.webcoach.se
http://www.niclascarlson.se
I en serie artiklar uppmärksammar Hälsa Sverige Skolinspektionens ämnesgranskning av Idrott och Hälsa i skolan genom kiropraktor Niclas Carlson.
"Skolinspektionen gjorde 2012 ett slumpmässigt urval av kommunala och fristående skolor i hela landet för en utvärdering av ämnet idrott och hälsa i årskurs 4-6. Skolinspektionens uppdrag är att granska kvaliteten i sådan utbildning och pedagogisk verksamhet som står under myndighetens tillsyn. Från och med hösten 2011 trädde en ny läroplan, Lgr11, i kraft. I denna betonas utvecklandet av kunskaper i ämnet olika delar ytterligare jämfört med den tidigare kursplanen. I vilken mån undervisningen i idrott och hälsa kan erbjuda alla elever en likvärdig utbildning, som utgår från skollag, läroplan och kursplanen för årskurserna 4-6, är den centrala frågan i denna ämnesgranskning. Totalt ingick 28 kommunala grundskolor och 8 fristående skolor i granskningen".
SKOLINSPEKTIONENS RAPPORT 2012:5
Läs hela rapporten
http://www.skolinspektionen.se/Documents/publikationssok/granskningsrapporter/kvalitetsgranskningar/2012/idrott/kvalgr-idr-slutrapport.pdf
Flera artiklar i Hälsa Sverige ur Skolinspektionens rapport 2012:5
Oklara kunskapskrav i ämnet idrott och hälsa
http://www.svenskpress.se/articles/view/oklara-kunskapskrav-i-amnet-idrott-och-halsa
En av fyra skolor har för lite idrott och hälsa på schemat
http://svenskpress.se/articles/view/en-av-fyra-skolor-har-for-lite-idrott-och-halsa-pa-schemat
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått stor internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!