Först ut är ingen mindre än populäre sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij som besöker Hyttan 24 juli.
– Fantastiskt roligt att få hälsa Tomas Andersson Wij och även arrangören Jubel välkomna till Hyttan och Axmar bruk i sommar, säger Sören Calleberg, ordförande i föreningen Hyttan i Axmar Bruk. Vi har tidigare haft otroligt stämningsfulla konserter i Hyttan så förhoppningen är att om det här slår väl ut så kan vi förgylla den här historiska spelplatsen med flera folkkära artister och musikkvällar.

Bakom konceptet ligger artistbyrån Jubel som sedan tidigare driver sommarscener och festivaler som Musikkväll på Kalfjäll i Tänndalen, en sommarscen på Ystegårn utanför Hudiksvall och festivalen HudikKalaset som de drivit sedan starten 2010.
Biljetterna släpps onsdag den 5:e april kl. 10.00 via tickster.com och är begränsade till 300 totalt.
– Jag var på besök i hyttan förra veckan och kan inte släppa tanken av en konsert med Tomas Andersson Wij en sommarkväll med vattnet rinnande under golvet och med tända marschaller. Historien sitter i väggarna och vi ser fram emot att addera fler oförglömliga minnen till dessa väggar, kommenterar Erik Ohlsson på arrangerande Jubel.

Biljetter: https://secure.tickster.com/sv/jnhxh7gzy3eem1t/

Om Tomas Andersson Wij: I över 20 år har Tomas Andersson Wij byggt sin publik genom många hyllade album och idogt turnerande. Med allvar och humor, en skicklig berättarteknik, melodier som fastnar och en karaktäristisk röst har hans musik letat sig in i lyssnarna. TAW är flerfaldigt grammisnominerad, har blivit tilldelad landets samtliga tre Evert Taube-stipendier och Bonniers har gett ut hans texter i bokform.
Många upptäckte honom i SVT-programmet ”Tomas Andersson Wij spelar med” och ännu fler genom ”Så mycket bättre” 2017, som bland annat resulterade i den älskade tolkningen av Sven Ingvars ”När solen färgar juninatten”. När det 2020 blev en ofrivillig paus i turnerandet startade han den uppmärksammade podcasten Hundåren där han samtalar med artistkollegor som Laleh, Annika Norlin och Peter LeMarc om deras motgångsperioder.
För mer info se https://jubel.se/artists/tomas-andersson-wij

Om Axmar Hytta: När Axmars nuvarande hytta stod färdig 1861 var den mycket modern med rostugn, masugn, Lancashiresmedja och valsverk i samma anläggning. Bruksägarna på den tiden, far och son Berndt och Karl David von Schinkel, samlade med stor framtidstro hela företagets produktion till Axmar bruk och lade ned övriga bruk i trakten. Som mest producerades 2.659 ton stångjärn per år.
Det fanns ingen järnmalm i närområdet. Skälet till lokaliseringen var i stället tillgången till skog för koltillverkning, till vattenkraft och närheten till sjötransporter. Malmen hämtades bland annat från Dannemora, Utö och Bergslagen. Viktiga exportmarknader var Holland, Frankrike, Tyskland och England. Men även i Amerika och Kina fanns kunder.
För mer info se https://axmarbruk.se/hyttan

Om Jubel: Artistbyrån Jubel startade 2016 med en vision att förändra sättet för artister att nå sina fans. Idag är man heltäckande byrå för artister som Cornelia Jakobs, Carola, Daniel Adams-Ray, Gustaf & Viktor Norén och Daniel Adams-Ray och arrangerar evenemang som HudikKalaset, Musikkväll på Kalfäll, Live @ Ystegårn mfl och arrangerar event för bolag som Diös, Northvolt och SES.
För mer info se https://jubel.se