Naturlig turism i Gästrikland
15/3, 2017 kl. 10:16Nu är det dags att vi på allvar börjar locka turister som vill vandra, cykla, paddla och på flera andra naturliga sätt vill upptäcka Gästrikland. Det menar Dennis Nordström och Jan-Ola Bergström i ledningen för Föreningen Naturkraft Gästrikland.
– Föreningen bildades med syfte att möjliggöra naturupplevelser och härlig motion för en bred allmänhet liksom att öka naturturismen till regionen, berättar ordförande Dennis som i grunden är gymnastiklärare men från 1973 har varit verksam inom turism i Härjedalen och Jämtland. År 2011 återvände jag och drog igång Paddla Gästrikland och det var starten till det som idag är Naturkraft Gästrikland. Min idé från början var att vi bara måste dra nytta av alla fina kanotvatten som finns här och tillgängliggöra dem för den breda allmänheten.
Naturkraft Gästrikland har därefter på ett metodiskt sätt kartlagt hela landskapet och samlat ett brett utbud av aktiviteter under temat naturupplevelser. Utöver paddlingen har man kartlagt var man kan vandra, cykla, åka skidor och långfärdsskridskor samt rida och möjligheterna att ta del av mängder av kulturupplevelser. Gästrikeleden och Järnriket liksom fäbodar och kustfisket är naturliga komponenter i det här upplevelsepusslet som överbryggar hela Gästrikland. Det är ett nät med cykelleder, ridturer, skid- och skridskoturer - alla sökbara via nätet.
– Faktum är att vi stått och stampat när det gäller tillväxten av naturturismen då vår region tidigare koncentrerat sig i huvudsak på modeller baserat på de stora kommersiella aktörenarna som Furuvik och Kungsberget. Därigenom har vi missat den här självklara naturliga produkten, menar Hoforsbon Jan-Ola ”Jansa” Bergström som tidigare har arbetat inom reklambranschen, med flygtrafikanläggningar och idag även driver boende och konferenslokal i gamla Falu Fängelse.
Då jag även sitter med i styrelsen för Besöksnäring Dalarna Ekonomisk Förening, en företagarförening som står bakom det Nya Visit Dalarna finns det mycket att ta med därifrån. Men jag kan även konstatera att vi genom den här satsningen har ett enormt försprång här i Gästrikland när det gäller just den här formen av turism. Dessutom är det mycket glädjande att kultur- och fritidsförvaltningarna i alla fyra Gästrikekommunerna ser värdet av den här gemensamma satsningen och är medlemmar samt stödjer föreningen.
Naturkraft Gästrikland erbjuder idag mer än 100 kartor med ett 10-tal aktivitetsområden som visar landskapets bästa möjligheter till natur- och kulturupplevelser med förslag på turer och utmärkta rastplatser. Kartorna kan köpas via nätet eller hos turistbyråerna.
– Vi har till exempel hela 200 kanotplatser utmärkta enbart för paddling och kartorna uppdateras hela tiden digitalt, berättar Dennis. Så det är ingen överdrift att påstå att vi har landets bästa service till paddlare. Kartorna innehåller dessutom information om service och tjänster i anslutning till detta så att man får förslag om var man kan äta och få tillgång till övriga faciliteter och bekvämligheter. Vi skapar helt enkelt möjligheter att vistas i naturen som dessutom inte kostar mycket att utföra.
Kartorna kostar 40 kronor styck och som medlem har man förmånen att köpa dessa till halva priset och naturligtvis ingår även den kamratskap som uppstår genom att delta i olika evenemang.
– Men nu är det dags för nästa steg, menar Jan-Ola. Vi har ju egentligen tre olika målgrupper. Förutom våra egna medlemmar som är privatpersoner så är det naturligtvis turister på besök men också våra lokala ambassadörer som ser ett naturligt mervärde i detta. Nu vill vi börja knyta ytterligare samarbeten och därigenom skapa flera olika naturliga ”nav” i regionen. Ju fler, desto bättre. Idag är till exempel anläggningar som Högbo Brukshotell och Edsken Camping medlemmar och kan genom detta erbjuda kartor som är direkt anpassade för sina gäster och den lokala omgivningen. Vi menar att de flesta entreprenörer och boendeanläggningar kan ha stor nytta av det här konceptet genom att kunna erbjuda upplevelser som cykling, paddling och berikande vandringsturer för sina gäster.
Föreningens visionen är att främja människors hälsa med naturengagemang med en mångfald av hållbara, attraktiva och väl nyttjade upplevelser och dess funktion är att i praktiken kombinera och utveckla samarbetet mellan ideella insatser och kommersiella aktörer.
– Med stöd från kommunerna, regionen, näringslivet och allmänheten känns det som att vi nu är redo att ta det här till en helt ny nivå då vi byggt upp grundstruktren, säger Dennis. Vi har redan fantastiskt engagerade medlemmar som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, STF Gästrikland och Äventyrarna i Högbo. Nu öppnar vi upp för ett konstruktivt samarbete med alla tänkbara eventföretag, hotell, restauratörer och entreprenörer som vill medverka. De kan tjäna pengar och få fantastiska synergieffekter. Tillsammans genererar vi då naturlig tillväxt i regionen genom hållbar turism.
Text och foto: Joe Formgren
Om Naturkraft Gästrikland.
Naturkraft Gästrikland är ett samlat utbud av produkter och aktiviteter vilka har Naturupplevelser av egen kraft som tema. Det är en ideell förening med syfte möjliggöra friluftsliv, naturupplevelser och härlig motion för en bred allmänhet – till gagn för dig som privatperson eller som företagare inom besöksnäringen.
Om Kartorna
Kartorna finns både som utskrivningsbara papperskartor och digitala kartor för surfplatta och mobiltelefon. Sevärdheter, utsikts- och rastplatser, kost- och logiservice samt annan lämplig service är markerade på papperskartorna. De digitala kartorna är gjorda i Google maps och visar din platsposition som med lätthet kan identifieras på papperskartorna.
För mer information se:
http://www.naturkraft-gestrikland.se
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!