Om man som Erik dessutom spar reservdelar så kan även nästan museala maskiner hållas vid liv. En kulturgärning i sig.
Det hela började 1962 när Erik Petterson endast 16 år gammal startade företag för att tillverka 2000 järnbeslag till en väskfabrik i Gävle. Erik, 75 år ung, har idag inga planer på att avveckla utan ser framtiden an med tillförsikt.
– Jag håller på så länge jag kan, orkar och tycker det är roligt. Det här är mitt liv, jag har lärt mig väldigt mycket, och har så enormt många fina kunder. Alla är lika välkomna och lika mycket värda, luffare som generalmajorer.
Entreprenörskapet ligger i blodet. Farfar hade handelsträdgård i Ockelbo och skrädderi i Jädraås. Pappa var trädgårdsmästare på Hemlingby Handelsträdgård, ungefär där Kryddstigen mynnar mot Norra Kungsvägen.
Eriks ursprungliga verkstad låg på det gamla Nordost i ett gårdshus och utvecklades så småningom till bilverkstad. Bygget av anläggningen på Kryddstigen 1978 innebar möjlighet att utveckla verksamheten med försäljning av alla sorters maskiner för fastighet, trädgård, skogsbruk och sjön som t.ex. flaggstänger, motorsågar, gräsklippare och pumpar m.m. Dessutom naturligtvis service för alla maskiner i sortimentet. Ett viktigt element när det gäller verktyg som används i tuffa miljöer.
När andra slimmar sina lager och drar ner på sortimentet gör Erik Pettersson precis tvärtom! Men så har han också kunder över hela Sverige och även i andra länder om ringer när de inte hittar reservdelar till någon gammal maskin. I lagret finns mellan 50-60.000 artiklar ned till minsta skruv och mutter. Erik har bland annat köpt upp lager från 59:ans järnhandel och Elkompaniet.
- Jag tycker det är skönt att ha flera ben att stå på, säger Erik Pettersson. Men det viktigaste är att kunna ge bra service till alla som kommer hit, vare sig det blir affär eller inte.
En del känner till att Erik var med och grundade Kryddstigens företagarförening och var aktiv medlem under många år. Vad förre känner till är att han var initiativtagare till det som idag är näringslivsavdelningen på kommunen.
– Jag talade om för kommunen att det var ett helsike att veta var man skulle vända sig för att söka bygglov etc. Då föddes idén med en kunddisk för företagare och en dörr in. Jag hade ett bra samarbete med Anders Åseby och Mats Ågren som var kommunalråd på den tiden. Det började med två gubbar som senare blev fyra och det fungerade alldeles utmärkt. Nu är de fler än 40 stycken och jag kan väl inte påstå att det blivit så mycket bättre.
Erik själv har ingen dator utan all kompetens väl lagrad i minnesbanken. Däremot så har han fem anställda som alla hjälper till med IT, lager-, logistik och godshantering förutom försäljning och service. Då kanske man kan tycka att det är dags att kunna varva ned till grann på arbetstempot.
– Jag jobbar 100 timmar i veckan, det prutar jag inte på, säger Erik med ett leende. Sedan bli en del på helgerna också. Men i juli har vi semesterstängt - både lördagar och söndagar, plus julafton förstås!