Välkommen till Sveriges nya smarta tjänst för att publicera egna nyheter. Som användare av Yodo CMS för hemsidor och intranät eller presstjänsten SvenskPress.se publicerar ni era nyheter fritt här på Sveriges nya nyhetstjänst YodoNews

Foto Inger Vikingsson

Ramsvik – ett paradis för naturälskare

26/9, 2019 kl. 16:04

Detta kommer att vara en mycket personlig artikel. Jag har vandrat över hela Ramsvik i unga år och hade släktingar, som bodde där. Det var i farvattnen utanför jag lärde mig om havet – både dess faror och njutningar. Artikeln kommer att delas i flera delar och jag börjar med min kärleksförklaring för att i andra delar gå mer in på fakta om natur och kultur.

  • Foto Inger Vikingsson
  • Foto Inger Vikingsson
  • Foto Inger Vikingsson
  • Foto Inger Vikingsson

Jag älskar Ramsvik! Ön ger ro för själen, dramatik när du söker den och en njutning för ögat alla årstider. Innan Sotekanalen byggdes, den invigdes 1935, var Ramsvikslandet en halvö. Nu är det en ö, som förbinds med fastlandet av en svängbro med enfilig bilväg. Det är den norra delen, som är mest bebygd, och här finns kommunalt vatten och avlopp. Där finns också en mycket välutvecklad camping och den gamla barnkolonin, Solstickan, är numera en privatägd sommaruthyrning.

Det som bilderna här illusterar är den västra delen av ön och det har länsstyrelsen väl beskrivit i sin presentation av naturreservatet:

”Ramsvikslandets karga och storslagna skönhet är karaktäristiskt för ett landskp som präglas av vind, hav och ett intensivt markutnyttjande. Vidsträckta klippområden varvas med ljunghedar, fukthedar, ängar och lövdungar. Det snåskaliga odlingslandskapet, med sitt sammanhängande system av åker, äng och utbetesmark, är typiskt för Bohuskusten.”

Här finns också ett berg, som kallas Sote Bonde. Ramsvik tillhör Askums socken och i folkmun kallas berget för "den största bonden i Askums socken". Här bjuder också naturen på de mjuka runda hällarna, som ibland avbryts av jättegrytor i olika storlekar. Den på sommaren solvarma röda bohusgraniten är populär att rasta på mellan baden i det klara, salta vattnet.

Utanför Ramsvik ligger Väderöarna och i klart väder syns Väderöbod och Storön inte minst från Sote Bonde. I Söder ligger Tyggö med sitt röse och spännande historia. Dit kan man komma vid ett vadställe när det är lågvatten.

Grosshamns Fågelstation ligger här och är Bohusläns enda fågelstation. Den har tillstånd att ringmärka fåglar och bedriver främst sommartid en omfattande verksamhet. Inte minst deras s k fästingprojekt har väcket uppmärksamhet. Från fåglarna tar man fästingar, som analyseras med avseende på eventuella sjukdomar. Med hjälp av fåglarnas flygdata hoppas man finna var boreliasmittan har sitt ursprung.

Åk till Ramsvik och förälska er!

Kent Christensson

Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Kent Christensson

Kent Christensson

Fjordar och Folk

Från Sotenäs, Bohuslän

Medlem sedan 2019-09-11

Fjordar och Folk är en webbtidning för Sotenäs med omnejd, som speglar natur och kultur ur olika synvinklar. Den vänder sig till alla och är part... Läs mer

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!

Publicera

Mer läsning

Google översättning

Senaste nytt

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer