Det pågår just nu två utbildningar på Hedvigs. Båda utbildningarna är trädgårdsutbildningar som har olika inriktning, en mot ekologisk odling och en mot anläggning.

På kursen som inriktar sig mot anläggning så får man bland annat lära sig planera och anlägga nya trädgårdar från grunden. För att kunna skapa vackra och trevliga trädgårdar och parker så behöver man en bred kunskap i botten. Eleverna får därför lära sig allt från att köra lastmaskin och markplanera till gatstensättning, trappor och murar, växtkunskap, plantering och inte minst att underhålla en trädgård med växtskydd, gödning och beskärning .

Det är viktigt att man klarar dels det kreativa med färg, form och känsla, och dels det praktiska med vilka växter som trivs i olika miljöer, hur man bygger en odlingsbädd med rätt djup, jord, dränering och så vidare, för att bli en bra och attraktiv trädgårdsanläggare säger Carola Arnaryd som är en av entreprenörerna och lärarna bakom Hedvigs trädgård.

Carola berättar också att det är relativt stor efterfrågan på trädgårdsanläggare i nuläget och att många av eleverna historiskt har erbjudits arbete redan innan de fullföljt sin utbildning. Det är otroligt roligt att utbilda i trädgårdskunskap säger Carola med det största av leenden på läpparna. Man får jobba med så många olika människor från olika bakgrunder och i olika åldrar och det gemensamma för de flesta är härligt nog att dom ofta tycks få en positiv personlig utveckling av att jobba med och vistas i trädgårdsmiljö.