Hemmen öppnas för snabbt bredband – utan nya kablar
24/3, 2011 kl. 08:20Ny teknik och en föreslagen lagändring kan ge ökad konkurrens när det gäller bredbandstjänster – ända in i våra vardagsrum. Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kan ge hemmen snabbt bredband med fler tjänster – utan nya kablar.
År 2013 ska minst 55 procent av svenska hushåll och företag ha möjlighet till en bredbandsanslutning med en hastighet på minst 100 Mb per sekund. Det är ett av de strategiska mål som kommunikationsmyndigheten PTS beskriver i rapporten ”Strategisk agenda 2011-2013”.
Det finns olika lösningar för att förse hemmen med snabbt bredband. Nya hus byggs med bredbandsanslutningar via fiber till varje lägenhet, men i äldre hus måste man välja.
Hittills har den vanligaste lösningen varit att dra nya kablar. Men det är kostsamt och medför ingrepp i trapphus eller fasader, och lägenheter, något som också kan kännas tveksamt när man vill bevara husets utseende.
Men ny teknik gör att inga nya kablar behöver dras. Den har sitt ursprung i lösningen av ett typiskt amerikanskt problem. I stora villor, som anslöts till fibernätet, kunde inte signalen distribueras till alla rum med hjälp av trådlösa nätverk. Lösningen blev att använda det koaxialkabelnät som redan fanns i alla hus, centralantennsystemet.
Vanliga tv-signaler ligger i frekvensområdet mellan 5 och 864 MHz, men kabelnätet klarar frekvenser upp till 1500 MHz. Det outnyttjade frekvensområdet kunde användas för att distribuera bredbandssignalen, något som utvecklats en industristandard för hemmanätverk, MoCA (Multimedia over Coax Alliance).
Ett svenskt företag, InCoax, har vidareutvecklat MoCA-teknologin för användning i flerfamiljshus och småhusområden. Deras teknik kräver att fastigheten eller området har en anslutning till nätet via fiber med hög kapacitet. Anslutningen kopplas till en centralenhet som installeras intill fastighetens kabel-tv-förstärkare och enheten ansluts till fastighetens kabelnät. Via ett modem som ansluts till hemmets antennuttag får hushållen tillgång till bredbandstjänsterna. Varje hushåll får en säker och snabb förbindelse med garanterad hastighet, som mest 100 Mb per sekund – i bägge riktningar.
Hittills har kabel-tv-operatörerna, via så kallade exklusiva nyttjanderättsavtal, haft monopol på att använda fastigheternas koaxialkabelnät, trots att de bara använder en del av koaxialkabelnätets kapacitet. Men en föreslagen ändring i lagen om elektronisk kommunikation (LEK) kan ändra på det. Ändringen ger andra operatörer tillgång till fastighetsnät somt tidigare omfattats av exklusiva avtal om annan investering blir orimligt dyr. Med nya kablar hamna kostnaden på mellan cirka 2500 och 7000 kronor per lägenhet. Det kan jämföras med kostnaden för att använda existerande kabelnät, mindre än 1000 kronor. Rimligheten kan alltså diskuteras.
– Svenska fastighetsägare har investerat över 3 miljarder konor i nya kabelnät som bara utnyttjas till hälften eftersom alla inte ansluter sig till de nya bredbandstjänsterna. Det här är en nota som lägenhetsinnehavarna får betala av på i varje månad under många år, säger Helge Tiainen, produktchef på InCoax Networks.
Den nya tekniken, och lagändringen, ger fastighetsägare och bostadsrättsföreningar möjlighet att förse hushållen med konkurrerande bredbandstjänster, som IPTV och Internet, direkt i hemmens antennuttag.
Fördelarna för hushåll och fastighetsägare är flera. Fastighetsägarna kan ge hushållen snabbt bredband med fler tjänster till låg kostnad, utan att den vanliga kabel-tv-distributionen påverkas. Hushållen får tillgång till snabbt bredband, och fler tjänster, till lägre kostnad.
För mer information:
InCoax Networks Europe AB
Helge Tiainen
helge@incoax.com
Mobil: +46 (0) 733-523075
Om InCoax Networks Europe AB
InCoax Networks utvecklar, marknadsför och säljer lösningar för Gigabit bredbands access över existerande koaxial kabel infrastruktur som redan finns i samtliga höghus, radhusområden, hotell och semesterbyar i Sverige och Europa. InCoax är ett privatägt företag med huvudkontor i Gävle där vi även har utveckling och forskning och ett nära samarbete med högskolan. Försäljningskontor finns i Stockholm och i Jyväskylä, Finland.
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!