Jenny Nordqvist, från styrelsen för Gävle Företagarföreningar, hälsade alla välkomna och betonade vikten av mötesplatser som denna för regionens företagsklimat. Frukostvärd för evenemanget var Michael Andersson, grundare av solcellsföretaget AstraSol. Andersson, som tidigare arbetat som chef på Sandvik och nu driver sitt eget företag, delade med sig av sin resa från storbolag till egenföretagare. Hans presentation om företaget, som arbetar med solceller, energilager och elbilsladdare, var både informativ och inspirerande. Att han dessutom är fjärde generationen på samma gård i Åbyggeby och forskarutbildad vid Chalmers Tekniska Högskola var intressant kuriosa.

Näringslivsdirektör Mattias Durnik berättade om den kommande Företagarveckan som arrangeras i samarbete med Sandvikens kommun och nämnde även ett initiativ signerat av Kontrolbolaget och ett tjugotal andra företag, som syftar till att ytterligare förbättra kommunens placering i företagsklimatrankingen.

Kommunalrådet Julia Brozin (C) gav en rapport från politiken och belyste det tuffa budgetarbetet, men nämnde även ett angenämt problem – rekryteringen av en ny kommundirektör, då ett flertal mycket kompetenta kandidater har sökt tjänsten.

Huvudtalare för morgonen var Dan Nygren, nyligen tillsatt som regionschef för Svenskt Näringsliv Gävleborg. Nygren, som efterträder Lotta Petterson, gjorde ett mycket kunnigt och engagerat intryck. Med en imponerande karriär bakom sig – både som konsult, militär och tidigare kommundirektör i Falun – berättade han om sitt uppdrag att representera de nära 2 000 medlemsföretagen i länet. Nygren inledde sitt föredrag med att presentera sig själv och Svenskt Näringsliv, men fokuserade sedan på en fråga som ligger många företagare varmt om hjärtat: företagsklimatet i Gävle och Gävleborg.

Svenskt Näringslivs prioriteringar var tydliga i Nygrens anförande. Han talade om vikten av en marknadsekonomi och fri företagsamhet, ett förbättrat företagsklimat i hela landet och en fungerande arbetsmarknad. Effektiv och rättssäker myndighetsutövning, tillgång till globala marknader och att företagande och arbete ska löna sig mer var andra centrala teman.

Nygren betonade också att ett bättre lokalt företagsklimat är avgörande för jobbtillväxten. Han hänvisade till studier som visar att ett förbättrat företagsklimat leder till fler arbetstillfällen och därmed ökade skatteintäkter. "Ett bra företagsklimat stärker vår konkurrenskraft," förklarade Nygren. Hans mål för länet var att de kommuner som i nuläget i snitt ligger på plats 188 av landets 290 kommuner ska kunna lyfta sig till åtminstone plats 150 inom några år.

Med sin breda erfarenhet och starka vilja att förbättra företagsklimatet i Gävleborg lämnade Dan Nygren deltagarna med en känsla av både hopp och förväntan inför den framtid där vi alla, politiker, tjänstemän och företagare, tillsammans måste arbeta för att lyfta regionen till nya, mätbara och konkurrenskraftiga nivåer.