Balans, kroppshållning och kraftfull skridskoåkning
6/6, 2010 kl. 17:03En skridskoåkare hittar balans först när dom stora delarna, huvud, bål och höfter placeras ovanför dom relativt små fötterna, och när knäna böjs så mycket att skridskorna inte går att se för att knäna är i vägen. Knän och fotleder måste gå att böja. Här har många åkare problem oavsett ålder och nivå.
Som i all inlärning så ska fokus vara på korrektutförande och teknik och utgöras av "perfekta repetitioner" innan fart och kraft kopplas på.
Att utföra alla rörelser långsamt till en början underlättar inlärningen. All inlärning kräver tusentals repetitioner för att hjärnan ska lära sej att automatiskt koppla in rätt muskler vid rätt tillfälle. I skridskoåkning handlar det om att upprepa snabba och kraftfulla skär om och om igen.
Lättast är det att lära in i unga år. 10-12 års ålder är rätt ålder för att lära sej rätt teknik. Efter det är det svårare och svårare att lära in eller lära om. Att bli bättre i teknik kanske kräver 2000-3000 repetitioner. 30 reps om dan i 100 dagar kan göra skillnad under försäsongsträningen. Träning gör tekniken bättre men inte perfekt. Bara perfekt träning gör tekniken perfekt. Träna alltid lugnt och balanserat med full kontroll.
Gör om 3000 gånger och du behöver aldrig mer tänka på hur övningen eller momenten ska utföras. Det redan sitter i ryggmärgen och kroppen vet hur den ska slappna av för att sedan spänna sej i rätt ögonblick. Att hålla fart under skridskorna kräver både bra balans och kroppskontroll.
I unga år spelar balansen större roll än benstyrkan när det gäller fart och snabbhet. I tonåren börjar det sedan handla om muskelstyrkan i benen. Balans är en förutsättning för styrka. Styrka en förutsättning för snabbhet. Det som sedan kallas kraft eller power är en kombination av styrka och snabbhet och utgör grunden för många lagsporter. Precis som balans lägger grund för styrkeutveckling är kroppskontroll en förutsättning för att utveckla kraft. Utan balans ingen styrka. Utan kontroll ingen kraft, på samma sätt som ingen perfekt träning, ingen perfekt teknik.
Teknik, balans och kroppskontroll har fullgod rörlighet gemensamt. Börja med rörlighet för att bli stark, för att bli snabb och kunna utveckla
full kraft på isen.
-Good Luck with the Puck,
Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF Team World American Football 2010.
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!