Bengt bygger drömboenden
27/10, 2007 kl. 23:59Bengt Danielsson är Ockelbokillen som varit i byggbranschen sedan 1980. Efter avslutad utbildning och anställning som snickare byggde han sitt eget hus, startade företag och byggde hus åt andra - och har så gjort fram till för något år sedan. Men tiden inom snickare gav en knäskada och Bengt bytte inriktning på verksamheten till att istället sälja Björklidenhus. För med den samlade erfarenheten Bengt Danielsson har vore det skam att överge branschen helt.
- Att bygga hus är bland det största man gör i livet, säger Bengt Danielsson.
- I min ungdom åkte jag mycket skidor och var duktig inom det. Men när jag valde att inte söka skidgymnasiet innebar det också jag inte längre satsade helt seriöst. Jag har alltid tyckt om att arbeta med händerna och därför blev det ett naturligt val att jag valde bygglinjen på Polhemsskolan i Gävle. På så sätt kom jag in i byggbranschen och ganska snart efter studenten startade jag eget företag. Under årens lopp har jag byggt över 100 hus men även sysslat med andra byggnadsarbeten. Visst är det så att man med åren samlar på sig mycket kunskap och erfarenhet. Man vet vad man ska tänka på, vilka risker som finns, vad som fungerar, och så vidare. Men efter nästan 30 år i branschen började jag känna av slitningarna på knäna allt mer och ville kombinera byggjobbet med något annat som var skonsammare för kroppen. Jag valde då att börja sälja hus. På så sätt kan min kunskap och erfarenhet komma andra människor till nytta i alla fall. Idag säljer jag inte bara hus utan är också verksam som byggledare och upphandlar tjänster eftersom vi fungerar som totalentreprenör gentemot våra kunder.
- På marknaden idag finns många olika husfabrikanter, berättar Bengt Danielsson, och visst skiljer det i både pris och kvalitet även om jag inte tycker att det finns några direkt dåliga hus. För mig är det viktigt att det är prisvärda hus, det ska vara kvalitet men till överkomliga priser. Jag tycker också att det som kunderna ofta efterfrågar ska vara standard så att det inte behöver väljas till; exempelvis platta på mark med golvvärme, kakel och klinker i våtutrymmen och ekparkett i hela huset. Jag tycker också att det är en stor fördel att kunna erbjuda kunderna hus i olika prisklasser. Då kraven uppfylls känner jag att jag kan stå för de produkterna. Allt från serien med favorithus där husens utformning redan är bestämd, till så kallade standardhus där kunden kan ändra, lägga till och ta bort i större utsträckning.
- I dagens läge bygger de flesta kataloghus och inte i lösvirke, berättar Bengt Danielsson. Det som jag ser är att det är en väldigt stor fördel att man som husköpare kan bestämma precis hur mycket som man själv vill göra rent praktiskt i husbygget. Man kan få huset nyckelfärdigt till ett fast pris där allting är helt färdigt invändigt. Man får helt enkelt nyckeln och kan flytta in direkt. Det engagemang man lägger ner kan då i princip sträcka sig till att i förväg göra de val som ska gälla för huset, exempelvis tapeter och dylikt. Ett helt nyckelfärdigt hus är en väldigt bra lösning, speciellt om man bygger på en annan ort än där man än så länge bor. Många vill dock vara mer delaktiga i bygget av villan och kan utifrån kontakter och egen tid och kunskap utföra delar av arbetet själv. Det kan vara allt från enklare arbeten som att måla och tapetsera som de flesta klarar av till att vi enbart reser huset så att det är färdigt utvändigt. Då får man regla innerväggar och gipsa och så vidare. Beroende på hur mycket arbete man gör själv eller låter sina egna kontakter utföra finns naturligtvis pengar att spara in.
- Visst är det en stor investering att bygga hus, men på sikt har det aldrig varit en dålig affär. Under många år har det skilt en hel del i pris mellan att köpa ett begagnat hus till att bygga nytt men idag har priserna på de befintliga husen stigit så mycket att skillnaden inte är så stor. Man ska ju också räkna med det nya husets fördelar så som fem års fri fastighetsskatt, därpå fem års halv fastighetsskatt, bra isolering vilket ger låga driftskostnader och inte minst nya maskiner som ska ticka och gå problemfritt i tio till femton år. Allt detta är värt en hel del. Idag pratar man om att räntan stiger men den är ju fortfarande inte hög på cirka fem till sex procent. I början av 1990-talet var den elva, tolv procent och det var då byggandet sjönk. Det stora problemet idag är att det inte finns tomter till alla som vill bygga privata villor. Trycket är stort inte bara i städerna utan också på mindre orter, det ser jag tydligt både i Gästrikland och runt omkring.
- Det är företrädelsevis yngre, växande familjer som bygger hus. Man bor i lägenhet eller kanske ett litet radhus och drömmer om huset där barnen ska växa upp och man ska bo under många år. Man är ofta väldigt intresserad och medveten om vad man vill ha. Men det finns även andra som bygger, exempelvis äldre par som flyttar från den stora villan och bygger ett mindre hus där det passar bra att åldras; utan trappor och mindre yta att städa. Min uppgift är att guida kunderna i byggdjungeln, bistå med min samlade erfarenhet och vara en samarbetspartner på vägen till att förverkliga drömmen. Man bygger upp en relation som innebär att kunderna litar på min kunskap och att jag har gjort bedömningen att de hus som jag säljer är en bra produkt. Det är en fantastisk resa att få vara med på och det bästa är att när jag har gjort mitt jobb, bygget är avslutat och vi drar därifrån då finns någonting kvar. Något bestående som blir en stor del av den här familjens liv. Det är fint, avslutar Bengt Danielsson.
Text: Kristina Hellerstedt Sundin, foto: Christer ”Vezo” Johansson.
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!