Ägarna Lars Hallenberg och Cornelis Schrieken guidade de intresserade besökarna tillsammans med styrelseledamoten Staffan Thegel i de enorma men klimatsmarta anläggningarna som trots namnet är belägna på Durovägen i Hagaström.
Vi fick ta del av den blomstrande utvecklingen men det var också mycket fascinerande att höra om vilka olika förutsättningar den här typen av bransch har att förhålla sig till. Faktorer som leverans- och energipriser drabbar flera verksamheter men här måste man även ta hänsyn till både väder och trender samt att produktionen måste beräknas ett halvår innan leverans - utan att man har en enda konkret beställning!

Med anor sedan 1896 är Sörby Handelsträdgård ett av Sveriges äldsta trädgårdsföretag. Det är en handelsträdgård som specialiserat sig på lökväxtproduktion såsom tulpaner, hyacinter och narcisser. Övriga kulturer är cyklamen och sommarblommor.
Mottot är ”Odling med omtanke” och det genomsyrar hela verksamheten från leverantörer, personalhantering och uppskattas av kunderna som är Sveriges största mat- och blomsterbutiker.

Miljö och kvalitet är honnörsorden och de har fått sitt klimatmål godkänt av Science Based Target, ett initiativ där företag åtar sig att sätta upp mål om att minska sina utsläpp i linje med Parisavtalet, det vill säga att försöka begränsa jordens temperaturökning. De var faktiskt det första trädgårdsföretaget i världen 2020 med det tuffaste klimatmålet på max 1,5 grader Celsius godkänt, det skarpaste nivån man då kunde sätta.

– Vi tackar för besöket av Styrelseakademin. Det är viktigt med lite olika infallsvinklar, särskilt i dessa tider, säger Lars Hallenberg. Lätt att man går med sina tankar och tror att man är ensam med alla olika utmaningar.

 

– Det som är gemensamt med de företagsbesök vi får vara med om är att företrädarna för bolagen bjuder på sin erfarenhet och kunskap med en inlevelse och engagemang som det är svårt hitta någon annanstans, säger Kjell Gunnarsson, verksamhetsledare på StyrelseAkademien Gävleborg.

Vi lyfter på trädgårdshatten, gratulerar till gott utfört arbete med förhoppning om fortsatt blomstrande affärer.

För mer information se http://sorby.com/

Text och foto: Joe Formgren