Dina hemligheter är dina möjligheter
23/8, 2007 kl. 15:12Företagshemligheter på vift kan bli kostsamma för både den enskilde och för företaget. Därför är det viktigt med förebyggandeåtgärder. Här är några god råd.
Eftersom han varit nyckelperson i företaget har han inga problem med att locka över flera av företagets viktigaste kunder. Och han övertygar enkelt kunder som fått offerter från företaget att lägga beställningarna i hans nya verksamhet.
Säljaren försvarar sitt agerande med att ”det i Sverige råder fri konkurrens”. Men innebär det verkligen att säljarens agerande
är tillåtet? Svaret är nej. I början av 1990-talet kom en lag om skydd för företagshemligheter (FHL). Av den framgår att företag har skydd för ”sådan information om affärs- och driftsförhållanden i en näringsidkares rörelse som näringsidkaren håller hemlig och vars röjande är ägnat att medföra skada för honom i konkurrenshänseende”, 1 § FHL.
Det kan t ex vara fråga om kund- eller leverantörsregistret, affärsidéer, ritningar, rapporter, avtal, fotografier, en förteckning över anställda m m. Informationen kan finnas nedtecknad på papper eller finnas i en datafil men det kan också handla bara om en enskild persons kännedom om ett visst förhållande.
Skadestånd
Låt oss anta att det, vilket är det vanliga, inte råder tvekan om att kundregistret och uteliggande offerter är hemlig information.
Om säljaren under sin anställning, och det gäller även under uppsägningstiden, kontaktar företagets kunder och lockar över dem till sin nya verksamhet är det ett brott mot FHL, och han kan bli skyldig att betala skadestånd till företaget.
Skadestånd utgår dels för företagets ekonomiska skada och dels som ett s k allmänt skadestånd, som utgår oavsett om företaget har lidit skada eller inte. Hur stort det allmänna skadeståndet är beror på hur allvarligt brottet mot FHL är. I ett hovrättsavgörande dömdes en f d anställd, som tagit med sig ett tidningskundregister, att betala 800 000 kr i allmänt skadestånd; tillsammans med skadeståndet för den ekonomiska skadan fick han betala 6 800 000 kr! Om företaget och säljaren är bundna av kollektivavtal, kan säljaren i stället bli skyldig att betala skadestånd på grund av brott mot anställningsavtal, kollektivavtal och medbestämmandelagen.
I mycket allvarliga fall kan det bli fråga om åtal för trolöshet mot huvudman.
Också om säljaren utnyttjar eller röjer informationen efter det att han slutat hos företaget kan han bli skadeståndsskyldig enligt FHL. Men det finns en viktig begränsning. För att han då ska bli skadeståndsskyldig krävs synnerliga skäl. Sådana skäl brukar anses föreligga om en anställd under anställningen kopierat information i syfte att senare använda den i konkurrerande verksamhet eller om hans agerande på annat sätt framstår som mycket utmanande och klandervärt.
Hur förebygger man?
Att driva rättsprocessen för brott mot FHL tar mycket tid och är kostsamt. Företag vill naturligtvis i första hand skydda sina
företagshemligheter, inte driva processer.
Vad kan man då göra för att förebygga att företagshemligheter kommer i orätta händer?
Några råd.
1. Klargör för alla anställda och samarbetspartner vad som är företagshemligheter.
2. Lämna inte ut företagshemlig information till andra än dem som verkligen behöver den i verksamheten.
3. Se regelmässigt till att ta med en klausul i anställningsavtalet om företagshemligheter.
I avtalet bör anges vilken typ av information som är företagshemlig. Vidare bör den anställde förbinda sig att varken under anställningstiden eller därefter utnyttja eller lämna ut information om företaget till utomstående.
Dina hemligheter är dina möjligheter. Skydda dem.
Text: Ronny Henning
gavle@ahlford.se
Ahlford Advokatbyrå har specialiserade team inom elva olika områden: Arbetsrätt, Bolagsrätt, Ekonomisk Familjerätt,
Fastighetsrätt, Företagsöverlåtelser, Immaterial- och IT-rätt, Konkurrensrätt och Offentlig upphandling, Miljörätt, Obestånd,
Processer och Skatterätt. Vi har svaren på dina frågor, som i slutändan leder dig till framgångsrikare affärer.
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!