Viktor Johansson, 25 år, och som gått ut skrivarlinjen på Västerbergs, får Borås Tidnings eftertraktade debutantpris år 2007 och 100 000:- i kontanter.

Magnus Aldenby, 47 år, har fått ett års arbetsstipendium från Nordiska Museet för att nu i juni månad vara huvudutställare vid dess årliga hantverksvernissage, som i år har temat ”Snidade figurer”.

Magnus gick hantverkslinjen med påbyggnadskurs på Västerbergs under åren 2003 – 2005 och är numera anställd vid Folkhögskolan.

Med diktsamlingen Kapslar tog Viktor Johansson hem debutantpriset. Förutom diplom och ära består priset av 100 000 kronor.
- Det känns helt underbart. Pengarna är lätt att greppa. Men att min bok skulle vara bäst har jag svårare att förstå, sade Viktor Johansson till Borås Tidning efter prisutdelningen.
- För tre år sedan vann jag också ett pris för bästa manus och bästa klippning på en amatörfilmfestival här, så det rullar på, konstaterar Viktor.
- Västerbergs Folkhögskola har betytt jättemycket för mig och haft stor betydelse för min utveckling. Jag har också fått hjälp med att lära mig samarbeta i grupp.
Här arbetar man i små grupper med goda möjligheter till personlig utformning av arbetet. Och man arbetar och verkar ganska nära varandra.

På Västerbergs anpassas utbildningen till kursdeltagarna på ett mycket bättre sätt än vid andra utbildningar. Där man ofta får ta del av färdiga kurser, och som av mig ibland kunde uppfattas mera som ett maskineri.

- Skolans mentorskap har varit, och är fortfarande viktigt för mig. Jag håller kontakten och har också återvänt och föreläst på min gamla skola.

Under tre dagar i juni kommer jag och min tidigare lärare och numera kollega i poesibranschen, Helen Rådberg att leda en poesikurs på Västerberg som vänder sej till allmänheten.

Viktor är också redaktör för nättidskriften ”Ett Lysande Namn” och arbetar som litteraturkritiker för Aftonbladet och Helsingborgs Dagblad.

Magnus Aldenby har en 2-årig verkstadsteknisk utbildning i botten.

- Jag arbetade på Sandvik AB i valsverket med lödning och blästring, och jag har också arbetat med målningsarbete och som vaktmästare, säger Magnus, som fortsätter:

- Som 34-åring började jag slöjda, inspirerad av min morfar och farfar. Jag tyckte mycket om att skapa i trä och då framför allt att tälja figurer i alla dess former. Det tog upp allt mer av min fritid.

- År 2003 kom jag in på slöjdlinjen vid Västerbergs Folkhögskola, där inriktningen var att ”Slöjda i gamla tekniker med enkla redskap”.

- Jag blev så glad, när jag kom in utan att kunna visa upp några som helst formella förkunskaper. Arbetsproverna jag hade med mig räckte!

- På Västerbergs fick jag börja arbeta också med bruksföremål såsom
kärl, tråg, krympkärl, skulpturer och ljusstakar.

- Där fick jag möjlighet att under ett år utveckla mina kunskaper i att arbeta med handverktyg och att få en djupare insikt i våra gamla slöjdtekniker och -traditioner och deras kulturhistoria.

- Under mitt påbyggnadsår på skolan blev jag allt mer inspirerad av de gamla allmogeföremålen i hembygdsgårdarnas och museernas samlingar, av skulpturföremål ifrån vikingatid till medeltid och av den äldre folkkonsten från flera världsdelar.

- Västerbergs har inneburit en mycket positiv vidareutveckling för mig, säger Magnus och funderar vidare:

- Jag gör andra saker nu, jämfört med om jag inte hade fått utbildning vid Västerbergs.

- Jag fick en fördjupad inspiration och intressanta kunskaper.

- Genom skolan fick jag också möjlighet att få stipendium från Göranssonska fonden, vilket gav mej möjlighet att slutföra utbildningen.

- Blandningen av människor här, gör Västerbergs till en plats för möten med intressanta personer. Det ger utveckling - och Du får Dig en skjuts framåt, avslutar Magnus och återgår till sitt skapande.

För mera information, kontakta gärna:
Pia Johansson
0290-34040
fv@lg.se