Kristdemokraterna i Landstinget Gävleborg
MOTION
Ang. subventionering av preventivmedel till ungdomar upp till 25 år
Fullmäktige behandlade i juni 2009 en motion från Kristdemokraterna som gällde uppdraget för ungdomsmottagningarna i länet. Idag finns det ungdomsmottagningar i åtta av länets kommuner.
I samband med beslutet av avgiftshandboken i november, beslöts att sänka åldersgränsen för subventionerade preventivmedel från 23 till 20 år. Kristdemokraterna yrkade att övre gränsen skulle behållas vid 23 år, med motiveringen att regler och kostnader skall vara enhetliga så länge ungdomarna tillhör ungdomsmottagningarna.
Mot bakgrund av att aborttalet åter ökar oroväckande ser vi att det är nödvändigt att åter lyfta frågan om reglerna för förskrivning av preventivmedel. För att minska antalet oönskade graviditeter anser vi kristdemokrater att tillgängligheten till god rådgivning och subventionerade preventivmedel är och förblir avgörande faktorer.
Första kvartalets abortstatistik för t.ex. Gävle, efter det att de nya reglerna införts, är en dyster läsning. Antalet aborter i åldersgruppen 20 – 23 år var under första kvartalet innevarande år, 22 aborter fler än kvartalsmedelvärdet för treårsperioden 2007 – 2009. Även om det är för tidigt att avgöra om den relativt kraftiga ökningen enbart är en effekt av ändrade subventionsregler, så pekar siffrorna på en oroväckande utveckling.
För att öka effekten av abortförebyggande insatser är det viktigt att utbudet breddas, så att det omfattar alla preventivmedel som förskrivs, samt att övre åldersgräns för subventionerade preventivmedel höjs avsevärt.
Enligt vår uppfattning skall inte insatserna för att minska antalet tonårsaborter riktas enbart till flickor - tonårspojkarna utgör ju hälften av problematiken. Därmed är det viktigt att ungdomsmottagningarna riktar och anpassar sina insatser för att nå ut med information och subventionerade preventivmedel till såväl pojkar som flickor.
I och med att det arbete som rör hälsa, samlevnads- och sexualundervisning ligger både under kommunernas och under landstingens ansvarsområden, är det självfallet viktigt att båda huvudmännen involveras.
I en nyligen presenterad undersökning från Socialstyrelsen och Nationella HIV-rådet sägs följande:
”Svenska killar och tjejer har en positiv attityd till kondomen ’i princip’ men inte till att använda den själva.
En av tre ungdomar svarar i undersökningen att de ’sällan’ eller ’aldrig’, ser till att kondomen används.
Endast 51 procent av tjejerna och 56 procent av killarna i åldern 15–19 år ser det som självklart att ha kondom med en tillfällig partner. Att 26 procent av killarna i åldern 20–24 år svarar att de hellre utsätter sig för risken att få en sexuellt överförd infektion än avstår från sex därför att man saknar kondom, tyder på att vi i Sverige har en del att göra innan vi är i kapp vårt grannland Finlands mer självklara inställning till kondomer.”
Vi kristdemokrater anser att landstinget måste ompröva sitt beslut i frågan om åldergränsen för subventionerade preventivmedel. Med tanke på att det även har tillkommit nya effektiva metoder anser vi att det är ineffektivt och olyckligt att endast peka ut P-piller och P-stav som landstingssubventionerade preventivmedel.


I och med att landstingets subventioner inte omfattar flickor över 20 år har det visat sig att många flickor av kostnadsskäl använder ”fel” preventivmedel. Man väljer helt enkelt det som är billigast. För bästa möjliga resultat är det viktigt att inte ekonomin, utan metodens lämplighet ur ett hälsoperspektiv, är den faktor som styr valet av preventivmedel.
Subventionerna av preventivmedel varierar kraftigt bland Sveriges landsting. Men för att ta ett exempel kan Västmanlands läns landsting, som subventionerar alla preventivmedel upp till 25 år, betraktas som en föregångare. Föreningen FARG inom Svensk förening för obstetrik och gynekologi anser att preventivmedel bör vara kostnadsfria upp till 25 år, ur såväl ett jämlikhetsperspektiv som av socioekonomiska skäl.
Aborter är dyra och genererar betydligt större kostnader för samhället än vad det kostar landstinget att satsa på att förebygga aborter med preventionssamtal och att subventionera preventivmedel. Genom att göra preventivmedel mera tillgängliga innebär det en ekonomisk vinst för landstinget och inte en kostnad.
Att behöva genomgå en abort medför stora påfrestningar i en persons liv. Vi har ett gemensamt ansvar att se till att så få personer som möjligt behöver uppleva dessa påfrestningar.
Därför yrkar Kristdemokraterna att Landstingsfullmäktige beslutar:
• att Landstingets subventioner av preventivmedel skall omfatta alla preventivmedel som förskrivs inom Landstingets verksamheter.
• att Landstingets subventioner av preventivmedel skall omfatta alla ungdomar upp till 25 år

Gävle den 17 maj 2010


__________________________ ________________________
Ingemar Kalén Marianne Nygren


__________________________ ________________________
Kent Sjöberg Gunnar Canslätt