Niklas blev ståuppkomiker tack vare radion
30/11, 2008 kl. 14:19Niklas Folkegård är ett välkänt namn i Gästrikland precis som hans röst som vi är vana att höra i Radio Gävleborg där han säger klokheter och kåserar.
Han är en person som gillar utmaningar därför har han lämnat hemstaden Gävle för att prova lyckan som ståuppkomiker i Stockholm.
Men förorten utanför Stockholm är bara postadressen för egentligen har Niklas hela Sverige som arbetsfält.
Vi träffas till exempel mellan två tågavgångar. Niklas har varit i Hässleholm och jobbat och ska vidare till Västerås.
Men Stockholms central är ingen bra mötesplast den här dagen eftersom det verkar som mer folk än vanligt är i rörelse. Istället blir det i det närbelägna hotellets foajé som vi träffas.
Trots den ruschiga arbetsdagen ser Niklas avslappnad ut där han sitter nedsjunken i en av hotellets skinnfåtöljer.
För mig liksom många andra gästrikar är han en välkänd profil, men trots att han förekommit i Gävles nöjesliv i många år är Niklas Folkegård bara 37 år, men så inledde han också sin bana som varietéartist väldigt tidigt.
– Jag är född i Gävle, mina föräldrar bodde på Bergsgatan mitt i stan när jag föddes, sedan flyttade vi till Villastaden, säger Niklas och berättar med värme om huset, före detta gamla Gefle vilohem, där han och hans bröder växte upp.
– Det var jordens häftigaste hus! Vi hade egna handfat i alla rum och en ringklocka som man kunde ringa på om man ville att morsan skulle komma, säger Niklas och avslöjar att just ringklockan användes flitigt. Ibland bara för att be om ett glasvatten från handfatet i det egna rummet.
De var en stor syskonskara som växte upp i det gamla vilohemmet, Niklas har fem biologiska bröder och en fosterbror.
– Jag var tio år när min fosterbrorsa flyttade hem till oss, jag tyckte att han var så häftig. Tänk att få en storbrorsa som är 14 år och som har trimmad moppe när man själv är en liten tönt som samlar på frimärken.
Om det var styvbrorsans förtjänst eller inte låter vi vara osagt, men bara något år senare bestämde sig Niklas för att det var skådespelare han ville bli.
– Jag hade sett TV-serien Fame och det var nog då jag bestämde mig. Jag började spela teater i slutet av mellanstadiet.
Sedan rullade det på. I högstadiet satte han upp gycklarshower och spelade symbolisk gatuteater.
– I nian slukade jag eld och gjorde fakirkonster och det var nog där som självflykten från den töntiga tonåringen kom, säger Niklas och fortsätter:
– I tvåan i gymnasiet startades cirkuslinjen och jag och Bobo Persson tog in en jonglör, Kalle Wedin i vår showgrupp. Innan hade vi gjort shower med fakirkonster och ukulele.
När Cirkuslinjen startade, blev Niklas som gick humanistisk linje, influerad av det trots att han själv inte var speciellt intresserad av cirkus. Men tillsammans med några kompisar gjorde Niklas en gycklarföreställning där man införde cirkuskonster. Niklas eget paradnummer var som eldslukare.
1992 startade Niklas varietégruppen Vazir tillsammans med kompisarna Kalle Wedin, Bobo Persson och Tobias Törnell. Han fortsatte som svärdslukare och blev så duktig och framgångsrik att han nyligen blev invald i Sword Swallowers Hall of fame – det mest prestigefylld utmärkelse man kan få som svärdslukare. Utnämningen fick Niklas för sitt spektakulära nummer där han slukar en spark eller snarare meden på sparken.
Numera är både sparken och svärden lagda på hyllan och svärdslukandet ett avslutat kapitel för Niklas.
– Jag fick en arbetsskada av svärdslukandet, ett glidbråck i matstrupen, säger Niklas som fick ett ultimatum av läkarna – för att bli bättre måste han sluta som svärdslukare.
– De sa att de skulle kunna operera men vägrade eftersom jag ändå skulle förstöra deras stygn med mina svärd.
Niklas kände att det var dags att sluta, han hade trots allt hållit på som svärdslukare i 16 år. I samma veva, 2007 bestämde han och de övriga medlemmarna i Vazir sig för att lägga ner varietégruppen som då hade funnits i 15 år.
Niklas stod varken rådlös eller brödlös, han hade redan tidigare inlett andra yrkesbanor. 2005 började han till exempel arbeta för Radio Gävleborg som frilansade tänkare, kåsör, satiriker, manusförfattare och komiker. Han pluggade också på högskolan.
– ¬ Jag upptäckte att jag hade mycket fallenhet för att arbeta med datorer. Fast jag upptäckte det ganska sent, för när jag var elva år och skulle prova skolans nya dator första gången blev det error och efter det rörde jag inte en dator på tio år, säger Niklas som mer än väl tagit igen det i dag.
I tre år pluggade han kreativ programmering och 3D-animation på högskolan i Gävle. I dag är utbildning en del av hans företag.
– Jag arbetar en del med tryck, web och layout och undervisar i 3D-grafik för nybörjare.
Men det var tack vare radion som Niklas blev ståuppare.
– Det började med att jag ville prova mitt radiomaterial inför en levande publik, berättar Niklas som gick en kurs i ståupp som leddes av komikern Thomas Oredsson.
Niklas beskriver det som att komma hem.
– Egentligen var det ett naturligt steg eftersom jag alltid har hållit på med humor och när vi gjort varietéer och shower så har jag alltid fungerat som konferencier och haft en naturlig dialog med publiken.
I dag är ståupp-framträdandena, ett av benen som Niklas företag vilar på precis som 3D-undervisningen och jobbet på radion.
Nu när har han bott i Stockholm i drygt ett år tycker han att det känns bra att han vågade sig ut på ny mark.
– Jag kände att jag hade prövat mig fram som kulturarbetare i Gävle och etablerat mig och att det var dags för Stockholm.
Niklas start som ståuppkomiker har varit lyckad även om han erkänner att det ibland kan kännas läskigt att ställa sig ensam på en scen och försöka locka folk till skratt.
– Jag håller på och jobbar in mig i branschen, det är en lång process där det handlar om att visa upp sig och skaffa sig ett bra rykte.
Ett bra rykte har Niklas redan fått, förra året nådde han en finalplats i Bungycomedy, uppträdde på både klubbar och företagsevent och i år har det varit ännu fler framträdanden. Närmast väntar uppträdande Göteborg, Stockholm och Fagersta.
Här i Gästrikland kan vi lyssna till Niklas välkända stämma varje vecka i Radio Gävleborg.
– Just nu fungerar jag som länskorrespondent, och rapporterar från ett nytt ställe varje vecka, säger Niklas som ger mig sitt visitkort strax innan vi skiljs åt. Visitkortet är lika personligt utformat som allt annat Niklas gör och har dessutom en humoristisk twist, eller vad sägs om den här e-postadressen: pucko@mensa.se.
Camilla Lagerqvist
Fakta Niklas Folkegård
Ålder: 37 år
Yrke: Komiker
Familj: Ja, tack! (singel)
Bor: Bredäng i Stockholm
Fritidsintressen: Matlagning. Jag tycker om att bjuda mina kompisar på riktig hemlagad mat. Nu senaste gjorde jag helstekt fasan.
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!