Shanghai är inte Kinas största stad, men är väl den folktätaste i riket. Här samsas i snitt 2.800 människor per kvadratkilometer. Endast i stadsdelen Huangpu trängs 126.500 på samma yta (alltså ca 8 kvadrat per person).
När du kommer med flyg från Europa till Shanghai anländer du till Pu Dong International Airport. Den ligger som namnet antyder i området Pudong,som betyder öster om floden.
För 20 år sedan fanns där endast odlad mark och bönder. Men 1990 bestämde sig politikerna för att man skulle göra Pudong till en ”speciell ekonomisk zon” och förlägga Kinas finansiella centrum där. Den långa Zhongshan No 1 Rd East, på engelska även kallad The Bund, följer vackert flodens lopp. Detta område byggdes av kolonialherrar i slutet av 1800-talet och var det gamla Shanghais Wall Street. I de gamla kolonialbyggnaderna, som fortfarande utgör en symbol för vad som var ett utländskt herravälde, huserar idag många inhemska och utländska banker. Även vår Svenska Handelsbank har ett kontor här. Hotellen håller bra standard och ett bra mellanklass hotell kostar runt 500:- för ett dubbelrum per natt. Det är inte alltför ovanligt att de begär en deposition på runt 1000 kr för minibaren. En varning dock, frukosten ingår vanligtvis inte i rumspriset. Vår frukost, visserligen helt fantastisk, kostade nästan lika mycket som rummet i sig.


Shopping i Shanghai

Den stora shoppinggatan i Shanghai är Nanjing Rd. Den är väldigt lång och själva shoppingstråket går egentligen mellan The Bund och Chengdu Rd. Här ligger flera stora varuhus men också många mindre butiker.
Den så kallade kopiemarknaden vid Shaanxi Rd, även kallad Xiangyang fashion market, stängdes tyvärr i juni 2006. Men du hittar numer en hel del av det som fanns där i samma byggnad som svenska Exportrådet ligger, i Nanzheng Plaza, 580, Nanjing Road (W).
Ta även en taxi till museet för teknologi. Alldeles bredvid ligger ett köpcentrum och där kan du köpa allt vad du vill. Här har golfset blivit en ny hit. Alla åker hem med flera Callaway-set för 1 000 kronor styck till sina barn och bekanta. Rolex (150 kr) Breitling och Omega-klockor (200 kr), Timberland-skor, Diesel-jeans, Playstation-spel, dvd-skivor och sidenklänningar. Nästan ingen kan motstå frestelsen när de ser handväskorna. Exakta kopior av senaste modellerna från Prada, Gucci, Hermés och Louis Vuitton. Eventuella moraliska och rättsliga betänkligheter kan lätt försvinna när du inser att du lätt prutar ned väskorna till 150 kronor styck.
Hemliga dörrar öppnas och du kommer in i en ”affär” innanför den riktiga affären. Du är alltid deras ”första kund för dagen”, vilket innebär att du måste behandlas med största respekt. Men tänk på att pruta, det förväntas av dig. ”Prutningen” är som ett böljande skådespel där huvudrollen innehas av den lilla miniräknaren som vandrar mellan köpare och säljare. Att du är ett ”rundöga” bidrar säkert till att du blir uppmärksammad när du är ute och shoppar. Det är inte alltför ovanligt att man efter några minuter har en svans av välvilliga kineser som tycker att du naturligtvis skall gå in i just den affär som de rekommenderar.







Bild 229: Skyline in Shanghai med det berömda TV-tornet

Bild 146: Köpet avklarat, expediten ser ju nöjd ut.

Bild 202: Kvällsvy från Nanjing Rd

Bild 189: Lämpliga fortskaffningsmedel i Shanghai.

Bild 797: Kolla in antalet mobiltelefoner.
Tillgänglighet Ja
Trafiksäkerhet Nej


Text Ewa Jäderberg Foto: Per-Erik Jäderberg