Stickan stöder männen
13/7, 2007 kl. 10:14En bra karl reder sig inte alltid själv. När det knakar både i äktenskapet och i ryggen av outtalade känslor och det mesta känns meningslöst behöver en bra karl tala med en annan karl.
Till Stickan, kriscentrum för män, i Gävle har män kunnat komma för samtal sedan 1991.
Till Stickan, kriscentrum för män, i Gävle har män kunnat komma för samtal sedan 1991.
– Den största skillnaden mellan män och kvinnor är att de har ett nätverk för stöd i krissituationer, väninnor att prata med, det saknar vi män, säger Torgny Wilhelmsson, socionom och samtalare på Stickan. Därför behövs Stickan!
De flesta män som vänder sig till Stickan är mellan 35 och 45 år och upplever att de har problem i sin relation eller sitt äktenskap.
– När vi startade var det vanligaste problemet att hustrun ville skiljas och det beskedet slog ned som en bomb hos mannen, säger Torgny Wilhelmsson. I dag har det skett en förändring, männen kommer när de tycker att de har problem i sin relation, alltså innan den riskerar att ta slut.
Åtta samtal brukar genomsnittsmannen ha. Det är samtal som kan förändra livet både för männen och för deras familjer.
– Många män ser bara sina misslyckanden, säger Torgny Wilhelmsson. De tror att det är deras uppgift att göra sin hustru lycklig, men båda har ju ansvar för sina liv och sin relation. Männen måste lära sig att de är värdefulla och att deras känslor också räknas.
När två människor flyttar ihop innebär det alltid begränsningar, man måste anpassa sig och kan inte längre arbeta hur mycket man vill eller resa vart man vill. Hur soffan ska stå och vad man ska äta till middag är också beslut som påverkar alla.
– Men vad man vinner överväger ju, säger Torgny Wilhelmsson. Man är inte ensam längre man får kärlek, ömhet och intimitet och det är saker man måste hjälpas åt att vårda. Men man får inte glömma att man bara kan förändra sig själv.
”Det är en lisa för själen att komma hit, för det här kan man inte prata med sina kompisar om”, är något Torgny Wilhelmsson ofta får höra. Stickan är stället dit män kan gå och det utan att skämmas.
Majoriteten av männen som kommer till Stickan har tipsats om det av andra män. Andra kommer via socialtjänsten, familjerådgivningen eller sjukvården. Det enda kravet är att man är 20 år och nykter, aktiva missbrukare måste ta itu med sitt missbruk först men sedan är de välkomna till Stickan.
Stickan driver också sedan sex år samtalsgrupper för män som är dömda för våld i nära relationer till skyddstillsyn och föreskrift om behandling, alltså till att delta i gruppen.
– Vi pratar om hur man sätter gränser, att den som slår alltid är en förlorare och att vi i gruppen fördömer handlingen men aldrig personen, säger Torgny Wilhelmsson. Av de 48 män vi haft i grupperna har endast ett fåtal återfallit, och det känns ju fantastiskt!
I grupperna gäller reglerna att man kommer i tid, inte går i förtid, är tyst när någon annan pratar, är nykter och inte tar livet av sig under tiden man är med i gruppen.
– Det sista kan kanske låta konstigt men vi vet att en man lät bli att hoppa från en bro av hänsyn till de andra i gruppen, säger Torgny Wilhelmsson. Det handlar om att behandla andra som man själv vill bli behandlad och att se på sig själv som en viktig person.
I grupperna talar man om hur viktigt det är att ta time out när man blir upprörd, när mönstren upprepar sig; gå ut med hunden eller ta ett varv runt kvarteret. Det viktiga är att låta fötterna bestämma och inte hjärnan, för där kan det vara svart.
– Det kan vara stentufft att sitta i grupperna, säger Torgny Wilhelmsson, men vi skrattar och gråter också. När en av killarna berättade om hur han bokstavligen lyckades gå förbi en kvinna han mötte och som han hade starka känslor för utan att ta till våld och sedan såg mot himlen och tackade Gud för att han lyckats gladdes vi alla med honom. Det finns mycket ödmjukhet också, inte bara svarta känslor.
20 gånger ska de män som dömts till behandling gå i grupperna, men många vill fortsätta efter det och det får de också om det finns plats.
Torgny Wilhelmsson drömmer om att Stickan en dag ska kunna kompletteras med kriscentrum även för kvinnor och barn och för hela familjerna. Mannen är förövaren i misshandelsfallen och kvinnan är offret men när mannen slutar slå måste relationen ta en annan väg.
– Mannen som slagit och kvinnan som blivit slagen ska vara föräldrar tillsammans för resten av livet, även om de inte lever tillsammans, säger Torgny Wilhelmsson. Men det finns mycket försoning och förlåtelse, flera av männen lever kvar i den relation där det gick snett.
LENA MATTSSON
Faktaruta
Stiftelsen Stickan bildades 1991 och har sedan dess genom sitt kriscentrum bistått nära 2 000 män från Gästrikland och Norduppland med stödsamtal.
Stickan har samarbetsavtal med landstinget i Gävleborgs län och kriminalvården och ekonomiskt stöd från Gävle kommun, Heliga Trefaldighets diakoniråd, stiftelser och privata fonder.
Till Stickan kan alla män över 20 år komma utan remiss. Varje besök kostar 100 kr för dem som har möjlighet att betala, landstingets högkostnadskort gäller. Aktiva missbrukare måste först bli nyktra innan de kan komma till Stickan.
Stickan driver sedan 1999 på kriminalvårdens uppdrag samtalsgrupper för män som dömts för våld i nära relationer. Av de 48 män från Gävleborgs och Dalarnas län som gått i grupperna har endast ett fåtal återfallit i våld.
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!