En fotbollsmatch innehåller 10-12 km löpning där 1-3 km avverkas i hög fart och på hög intensitet. Pulsen ligger som högst på 85 procent av max och toppar ibland på 97 procent. Turneringsspel innehåller vanligtvis match och två dagars matchfritt. Under den tiden händer det att lag transporteras långa sträckor med buss under vilodagarna.

Det finns få studier om hur fotboll påverkar nervsystemet eller hur nervsystemet påverkas av fotboll. I en ny studie undersöker Helena Andersson hur prestationsförmågan påverkas med eller utan återhämtningsträning mellan två fotbollsmatcher.

Ena gruppen damfotbollsspelare, spelade och återhämtade sej genom träning. Den andra gruppen spelade och återhämtade sej genom vila. Båda grupperna testades genom ett kort sprintlopp, några spänsthopp, statiska styrketest och blodprover.
Sprint och hoppförmågan försämrades märkbart efter första matchen. Den ursprungliga förmågan att springa fort återkom efter bara 5 timmar, medan hoppförmågan tog 4 gånger så lång tid att normaliseras.

Förändringar i blodprov och styrka återgick tillsammans med hopp och sprintförmågan till normala värden efter det första dygnet och visar att det går att spela två damfotbollsmatcher i en turnering med två dagars vila. Hur det går att spela en tredje och fjärde match undersöktes aldrig.

Det fanns ingen skillnad i grupperna att fotbollsspelare som vilade helt eller tränade återhämtning under vilodagarna.
Återhämtningsträningen bestod av lågintensiv löpning under 60 procent av max plus styrketräning med en belastning som motsvarade 50 procent av max. På så vis går det att ta det riktigt lugnt och vila upp sej helt till nästa match.


Helena Andersson från Sv.Fotbollsförbundet.
Fotboll -forskningsrön och tillämpningar, Bosön
GIH och CIF Centrum för Idrottsforskning 2010

All Sport och Idrott
http://www.sportidrott.se