Utmaningar för regionens industri!
27/11, 2009 kl. 11:25Det var ett rekordstort intresse för FindIT- Forum for Industrial IT-Solutions branschdag på Sandbacka Park i början av november. 150 personer från stålindustrin samt små –och medelstora tillverkande företag i Gävleborg- Dala regionen medverkade för att prata utmaningar och framgångsfaktorer.
-”Världens råstålsproduktion är tillbaka i samma takt som innan krisen, men Sverige och Europa halkar efter medan Kina, Indien och Mellanöstern drar ifrån.” Där finns ”top of the line”, dvs den bästa utrustningen, stort kapital, billig arbetskraft och oerhört vassa och duktiga ingenjörer. Industrierna i Sverige och Norden är små globalt sett, men konkurrenskraftiga tack vare sin nischinriktning. Dit har inte Kina kommit än, men det är bara en tidsfråga menar Carlsson.
Öppna upp för innovation och entreprenörskap inom industrin
Carlsson betonar vilka starka drivkrafter de regionala industrierna är för orter som Sandviken, Hofors, Avesta, Smedjebacken och Skutskär. Men för att vara en stark motor även i framtiden måste de bättre ta vara på innovativa lösningar. Dagens företagsledare är för försiktiga med att prova nya idéer!
Bo Dahlbom, forskningschef vid Sustainable Innovation och författare till boken Sveriges Framtid uppmanar svensk industri till att våga vara utåtriktad. Det är konsumenter och användare som uppfinner nya lösningar och kommer med innovationer. Ska vi få ett bra resultat i övermorgon måste man prova otraditionella metoder och idéer!
Locka unga till industrin
En gemensam utmaning för industriföretagen i regionen är att locka unga till branschen. Idag finns en hög åldersstruktur på företagen och hos många ungdomar lever tyvärr gamla fördomar kvar om hur ett arbete inom industrin ser ut. Hur många vet vad en ingenjör arbetar med idag? Öppna upp dörrarna och visa vilka otroliga möjligheter som finns, det är enda sättet för att skapa en förändring menar Göran Carlsson.
-”De vet inte vad som finns innanför väggarna på en fabrik, men när de väl kommer hit ser de att vi arbetar med den senaste informationstekniken, säger Mats Axelsson IT-chef Stora Enso Skutskär. Samarbetet med skolan ska starta i förskoleåldern för att grunda ett intresse, menar Mats.”
Krisens möjligheter
Lågkonjunkturen har satt tydliga spår inom regionens industriföretag, personalnedskärningar och projekt som läggs på is är bara några av effekterna. Men trots det dystra läget finns en tydlig framtidsoptimism och en gemensam slutsats är att lågkonjunkturen tvingat industrin att tänka i nya banor!
– ”Idag är produktionen inte i fokus säger Ulrika Backlund IT platschef, Outokumpu Stainless Avesta. Istället ligger fokus på att från IT ge stöd åt logistik, planering och marknad. IT utgör en allt större och helt nödvändig del av stålföretagens verksamhet.” Många instämmer i att krisen har tvingat industrin att fokusera på arbetsprocesser och metoder som tidigare inte varit prioriterade områden. För att vara konkurrenskraftig inom dessa områden är effektiva IT-system en nödvändighet.
-”Utan bra IT-stöd skulle vi inte orka växa” säger Helena Torstenssson VD Process Produkter i Söderhamn.
Samverkan ger konkurrensfördelar
Samverkan blir mer och mer viktig oavsett om du är småföretagare eller företräder en stor industri och behovet av forum för att träffas och knyta kontakter är stort. -”Det stora deltagandet idag visar att den här typen av aktiviteter är viktig, säger Ulrika Malmkvist, processledare FindIT. Diskussionerna under dagen har gett oss mycket viktig input att arbeta vidare med inom FindIT. Vi börjar redan nu att planera för nästa års IT Forum som arrangeras i anknytning till Företagarforum den 7-9 oktober på Göransson Arena i Sandviken.”
För mer information om FindIT http://www.findit.sandbackapark.com
Text & bild; Johanna Esplund, Kommunikatör FindIT
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!