Vem skall göra jobbet?
28/8, 2009 kl. 14:12Frågan är berättigad, vilka skall sköta jobben i framtiden? Andelen svenskar i åldersgruppen 20-64 år, den i huvudsak egentliga arbetskraften, beräknas minska med två procentenheter till år 2018! Av kommunerna i Norrland beräknas den tillgängliga arbetskraften öka endast i Åre kommun.
I nästan 30 kommuner kommer befolkningen i åldrarna 20-64 att fram till 2013 minska med mer än 10 procent.
Svenskt Näringsliv och Norrlandsförbundet ordnade därför en konferens på Södra Berget i Sundsvall den 26 augusti för att diskutera lösningar på problemet. Arbetskraftsinvandring och att öka kommunernas attraktionskraft var några av punkterna på dagordningen.
Karin Ekenger, Svenskt Näringsliv och expert på arbetsmarknadsmarknadsfrågor, inledde konferensen. Det finns flera orsaker till förändringen i ålderssammansättning men i huvudsak handlar det om starkare koncentration av yngre människor till storstäder och universitetsstäder.
Men det finns möjligheter att vända utvecklingen med starkare företag, mer stimulerande arbetsuppgifter, fler som startar och driver företag, samarbete mellan företagen när det gäller marknadsföring, arbetskraft mm. För att man på mindre orter skall kunna locka till sig arbetskraft är det ofta nödvändigt att båda i familjen kan få jobb.
Jan Edling, analytiker på Vinnova, beskrev receptet för en vinnande strategi. Vi måste bland annat vara beredda på att möta ökande konkurrens från Kina och Indien. I Kina har man kommit långt när det gäller klimatsmartare bilar. Idag bygger man bilar i första hand för hemmamarknaden, men det är tidsfråga innan de når även Europa och USA.
Kina är idag en av världens främsta när det gäller forskning och utveckling. Pekingregionen är tredje störst i världen på FoU!
Sverige har tappat marknadsandelar på exportmarknaden, från 2,3 procent av exportmarknaden på 70-talet till dagens 1,4 procent.
I Kina och andra länder på frammarsch finns en marknad för innovativa produkter och tjänster inom miljöteknik, sjukvård, mode, skogsmaskiner mm. Nya material, nya energiformer, smarta IT-lösningar, bioteknik, nya metoder för marknadsföring, logistik och organisation är några andra exempel på framtidsmöjligheter för svenska företag.
Kommunstyrelsens ordförande Niclas Palmgren från Gislaveds kommun berättade tillsammans med näringslivschefen Anders Ahlström om hur man lyckats med ett blomstrande näringsliv. Samarbete är nyckelordet. Företagen inom samma bransch samarbetar, kommunerna samarbetar, företag och kommun samarbetar. Samarbetet tar sig ofta över både kommun- och länsgräns!
- Ibland har Länsstyrelsen svårt att hantera ansökningar om projektpengar eftersom vi i en av konstellationerna är 11 kommuner i 4 län som samarbetar, sa Niclas Palmgren.
Nycklar till framgång enligt Gislaved: attityd, struktur, närhet och samverkan samt gemensam strategi och målsättning.
Integration är också viktig, i Gislaved har 25 procent av invånarna invandrarbakgrund!
Åre kommun har lyckats vända på kuttingen och attrahera besökare även på sommarhalvåret. Det har bland annat inneburit att de som tidigare kommit enbart för arbete under vintersäsongen har blivit bofasta. Antalet företag har ökat kraftigt och gjort Åre till en av de mest framgångsrika företagarkommunerna. ”Åreföretagen” är en paraplyorganisation med 200 medlemsföretag och som sköter marknadsföring, bokningar etc. I Åre har man byggt både en stor konferensanläggning och ett äventyrsbad. Åre kommun har köpt badbiljetter för 25 miljoner till kommunens invånare, som därmed får bada för halva priset
Integrationsminister Tobias Billström gav sin syn på hur integrationen skall kunna bidra till mer arbetskraft. Arbetskraftsinvandring är nödvändig om vi skall kunna hålla uppe sysselsättningen.
- På ett företag jag besökte sa man att en nyanställd svetsare innebar jobb för ytterligare 10 personer, sa Tobias Billgren.
Ändrad attityd för bättre företagsklimat och ökat samarbete mellan det offentliga och företagen är också nödvändigt för att näringslivet skall blomstra.
De cirka 200 konferensdeltagarna verkade nöjda med dagen och de många idéer som presenterats.
Några röster om konferensen
Riitta-Liisa Björk, oppositionsråd (m), Sandviken
- Regionsperspektivet är viktigt för jobben, det ger nya impulser och energi, nya argument. Förnyelsebar energi är en viktig fråga.
Marina Alfredsson Bror (c)
- Man får inspiration, höra nya idéer. Men jag skulle önska att ensamföretagarna blev mer uppmärksammade så att de inspireras att växa.
Alf Persson, iTell i Hofors
- Det är bra att utbildningsbehovet tas upp och diskuteras. Södra Norrland präglas av tung industri men framtiden finns i tjänstesektorn och det är därför utbildningsinsatserna behövs.
Inger Källgren-Sawela, oppositionsråd (m), Gävle
- Det är framförallt tre frågor som jag skulle vilja se förverkligade:
1. Samarbete med infrastruktursatsningar
2. Handlingsprogram för att företagen skall närma sig varandra
3. Satsning på utbildning på alla nivåer
Varje region behöver en stark kommun som är dragare. Dagen visar också tydligt hur viktig frågan om kompetensförsörjning i norr är. Vi måste kunna matcha näringslivet med utbildad arbetskraft och pendlingsmöjligheter och då behövs samlade grepp.
Per-Åke Fredriksson, oppositionsråd (fp); Gävle
- Det är viktigt att vi får upp problemen med sviktande arbetskraftstillgång på dagordningen samt att vi får fler i arbete.
Mats Törnquist, Region Gävleborg
- Konferensen är så bra som jag förväntade mig. Åre, Gislaved och Tobias Billström var bäst!
Roger Persson, kommunalråd (mp), Gävle
- Det var intressant att höra de olika aktörerna diskutera den framtida sysselsättningen och de utmaningar vi har framför oss. Det blev många intressanta erfarenheter att ta med sig!
Helena Ribacke, näringslivschef, Gävle
- Hoppas vi kan hitta nya utgångslägen för att diskutera tillväxt i vår region. Konferensen har gett nya perspektiv, väckt nya frågor, idéer och argument. Jan Edling var bäst!
Håkan Larsson, Nordanstigs kommun (m)
- Det här bekräftar vilka möjligheter som finns. Jag hoppas att vi kan få till ett ökat samarbete med våra grannkommuner.
Bodil Ceballos, riksdagsman (mp)
- Det var fantastiskt att jag hade möjlighet att vara med på den här dagen! Vi tror att vi vet mycket om den kommande utvecklingen, men ungdomar tänker annorlunda och därför ska vi inte vara så säkra. CUF:s ordförande som säger att ungdomar vill flytta iväg långt, men det tror jag inte på. De kanske flyttar, men oftast är det inom regionen. Gävle har fått flera järnvägssatsningar på senare tid, vilket gett effekt på de områden den här dagen handlat om.
Birgittha Bjerkén, företagare och fritidspolitiker, Gävle:
– Många företag kan inte växa fast de vill på grund av brist på kompetent arbetskraft. Så var fallet i ett tidigare företag jag själv drev. Det visar hur viktigt det är att det anordnas rätt utbildningar i regionerna. Det jag enklast kan göra själv för att skapa bättre förutsättningar är att ta emot lärlingar.
Marie-Louise Dangardt, kommunalråd (s), Hofors
- Det var lite blandat men jag tyckte Jan Edling var mest intressant att lyssna till. Jag tycker det här bekräftar att vi är på rätt väg i Hofors där jag tycker vi har ett bra samarbete med företagarna, bland annat genom entré Hofors.
Denna artikel är publicerad på YodoNews via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!